Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

UNAPRJEĐIVANJE NAZADNOSTI

(Pribilješke bolje od pisanja)

Nijesam baš spreman da se napismeno posvetim nesojluku koji nas je okružio i zarobio na duge staze. Preopširan je nesojluk u svakom smislu. Život nam je takav…Država nam je nesoj, državnici, sistem, poredak, parlament, partije, premijer… Svi, i mi! Dani su nam nesojski…godine, život. Dana nema kad nas država ne prevari za našto…a da mi ne smišljamo kako da joj uzvratimo na isti način. Sve to opisujemo u ovoj profesiji… i nikome ništa. Najteže je pisati o temi o kojoj se najviše piše… a najlakše zaboravlja. Novinarstvo počiva na pribilješkama a neki od tih brzih zapisa anonimni (za)ostanu, zavazda. Evo nekih bilješki iz te zaostalosti! Možda je tada sve krenulo tako, da bude ovako.

                                                                        * * *

Kao posljednji sveti duh Memoranduma, na Cetinje je prispio patrijah SPC. Njegova svetost nas je ućešila da su Crnogorci “najčojstveniji dio Srpstva’’. Nema kraja u koji je došla SPC, koji nije poslije njenih utjeha đavolu predat. Đe su gođ prispjeli, a patrijarh je bio među prvima, od Kosova preko BiH do Knina, svuda su ubjeđivali pravoslavni živalj da su baš oni pravi ,najbolji,  a Crnogorci čojski Srbi“. “Pravi” su sada, krivi i okrivljeni za sve, da im stana nema tamo đe su vjekovima živjeli. ’’Utjeha’’, upućena Crnogorcima gotovo je ostala nezapažena u štampi a ako je neko i zabilježio, komentara joj nije pridavao. Tako nas je Pajo, naslijepo i lijepo, preveo u grdne, nečojske, a na noge su mu došli najugledniji CG poglavari. Iako je sa Pavlove bande (od pravoslavnih trupa), presječena svaka izvanja humanitarna pomoć za CG, (sankcionisana zbog solidarnosti sa Srbijom), za Pavla se nije šteđelo, iako je mršav čoek i zaludu mu se daje. To naše čojstvo ugroženo je baš od matične države patrijarha. Njemu nije na um palo da se makar upita što će srpska vojska među nama… pošto se čojstvo brani riječju a ne oružjem. Zakon u topuzu, trag  u smradu… ovđe se kaže, a tamo đe smrdi o čojstvu govora nema. Od Pavlove pobožne dobrote koju tiho kroz nos izgovara, na nos nam izbija srpstvo. Ko je s Pajom igra vojnika, dobio je Hag u finalu… I Šešelj i Arkan i Slobo…a bilo bi pravo i odavde neke da povuče u plej of !?

                                                                         * * *    

Crna Gora nasred Crne Gore gradi crkvu koja se neće zvati crnogorska, no anti….Dok trunu crnogorski nacionalne institucije, muzeji, biblioteke i galerije, protivnicima svega što je crnogorsko se dižu mramorna crkva u koju će se moliti oni koji bi Crnu Goru pod mramor metnuli. Niko ka mi ne investira u protivnika. Gradi se u starostavnom vizantijskom stilu, ne bi li duh sv. Save još koji put provijali na ovaj prostor. Vizantija je u arhitekturi davno odsvirala. Prosto rečeno, nepodnošljiva…Srednji vijek u Dvadeset prvom. Arhitektonski i stilski ova crkva je jednaka usporedbi, kao kad bi kosmonautu umjesto odgovarajućeg odijela za let u kosmos obukli vizantijsko plavo  da ga vide u tradicionalnoj odeždi na nebesima,(mrtav majci). Tako je i s crkvom, umjesto da liči na 21. vijek, Pavle i (H)Risto je vrću kod Paleologa.                     

                                                                        * * *

Naziv “Glas Crnogorca”, simbol crnogorskog novinarstva, je odobren onima koji bi najrađe oglasili Crnu Goru nevažećom. Umjesto da se to ime zaštiti kao isključivo crnogorsko, izdato je izdajnicima svega crnogorskog. Ni na taj “detalj” nijesu reagovali niti crnogorski novinari niti intelektualci kao zaštitnici crnogorske svijesti i savjesti…Ovo savjesti sam prećera?

                                                                        * * *

Gospodin Đukanović je s pravom nazvao SANU generatorom velikosrpskog nacionalizma (od prije Miloševiša) ali svoju CANU(degeneraciju crnogorske nauke i umjetnosti) nije pomenuo, a nju (od Miloševića na ovamo) zovu “mali memorandum“.

                                                                        * * *

Neki zelembaći  misle da će im CG napraviti NATO!? Antizelebaći kažu da taj nikome državu nije napravio a razvalio jes, svakome kome je doša u pomoć. Neki treći, čekaju da CG ka’ zrela kruška pa’ne… A kruška koja sama pa’ne, nagnjila je. Još ako se pri padu otuče, stučena je. (Ti su je dočekali!) 

P.S. Grdno sam griješio u bilješkama. Pribilježio sam, davno, da je Milošević samoubica s kolektivnim posljedicama. Sad uviđam grešku.. Posljedice stradaju, iako je uzrok odavno mrtav.

Nekad su ovo bile samo bilješke…a do danas su se većinom potvrdile! Kad sam svojevremeno i davno, najavljujući ovo, igrao predstavu “Za kim si u zeleno” pitali bi me domaći izdajnici prilično podrugljivo: ’’Za kim si…?’’ Za vama nesoji!

                                                                                                                   M.R.Š.