Sinoć je održana promocija sjajne knjige Mihaila Radojičića “Smrt je uvijek u modi”.

Narodna biblioteka ”Njegoš” sa Cetinju priredila je promociju drugog, dopunjenog izdanja, romana”Smrt je uvijek u modi” Mihaila Radojičića, koji je u izdanju ”Oboda” objavljen povodom neslavnog jubileja, Srpsko-Crnogorsog rata na Dubrovnik i Knavle 1991.

O knjizi su govorili akademik, likovni umjetnik, Dimitrije Popović iz Zagreba i književnik i eseijist Borislav Cimešas sa Cetinja.

Dimitrije Popović je napisao predgovor za drugo izdanje romana, citirajući (povodom prvog izdanja) kritički osvrt Jevrema Brkovića: ”Ova knjiga je neophodna i treba da prijeđe granice Crne Gore i bude prevedena!”. Popović se pridružio navedenoj kritici: ”Ovaj roman po svojoj književno-estetskoj i etičkoj vrijednosti treba da bude obavezna đačka lektira, da bi genaracije koje dolaze prepoznale šta se to tako strašno desilo 1991. godine…U tom smislu, ova knjiga je odista neophodna jer se istina o zlu iz 1991.ukriva ili zaboravlja, makar koliko na njoj istoričari reagovali suvim statističkim podacima!”

Borislav Cimeša, govoreći o filozofskim i psiho-sociološkim aspektima romana je istakao: ”Ovo umjetničko djelo nosi katarzu antičke drame svojim etičko-estetičkim i visokim literernim dometima. Knjiga je pored ostalog i izuzetan scenaristički predložak za pozorišnu, filmsku ili tv adaptaciju. Stoga se sa sigurnošću može reći da zaslužuje mjesto u obaveznoj lektiri, i zbog toga, što je roman svojom pojavom spasio obraz Crnogoraca, jer su sa Cetinja gromoglasno, na početku rata, uputili oprost Dubrovniku za našu sramotu koja ničim nije izazvana ni od Dubrovnika, niti od Hrvata.”  

Autor Mihailo Radojičić je na kraju, uz zahvalnost domaćinu i gostima, zaključio da je ”u današnjoj Crnoj Gori lakše izdati državu no knjigu,”  te da za rukopis romana niko nije pokazao interes osim”Oboda” Cetinje.

A jedina knjižara ”Narodna knjiga” iz Podgorice, usudila se, da ”Smrt je uvijek u modi” preko svoje mreže, preporuči čitaocima.

Izvor: Glas Crnogorca