Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

ŠESTI PRST

Sintagma ’’šesti prst’’ u kolokvijalnom govoru označava lopova, ali je gotove nastala iz upotrebe bez obzira što je u praksi prisutnija no ikad.

Džon Kenedi je svojedobno poručio Amerikancima: Ne pitajte šta država može da uradi za vas, nego šta vi možete da uradite za nju. Da je to izjavio slučajno u Crnoj Gori, stukli bi ga prije zvaničnog atentata. Ustrijelili bi ga s vrha prije nego s dna crnogorske države… Na vrhu je vrhnje a na dnu surutka. Zbog toga je nejasno što jednog glednog ministra za zemljoradnju i stočarstvo tako nemilice napadaju, samo zbog toga, što đe god stigne nešto  digne. Prije je dizao, naprimjer telefone u inostranstvu. Inostranci ga ufate pa nam ga vrate ka šanera, s kamatom na crn obraz. Morate priznati da šaner zvuči mnogo bolje od lupeža. A što se tiče obraza… J***š obraz čuvaj šanera! Sa takvom kvalifikacijom, velikog nestaška, država ga je unaprijedila u direktora banke. Siguran ka u banku. Tu mu niko nije ulazilo u trag, a tragovi su mnogi... Uglavnom, kad je odslužio bankarski rok ili olešio banku, komisijski je morao da preda dužnost… Na naše oči pokupi svoje stvari i da te naše oči više ne vide! Tako su se rastali; pod budnim okom onih koji ostaju.

Doćera je do ministra čiji se resor u Crnoj Gori nije mijenjao od robovlasničkog društva. Nadleštvo mu je; zemljoradnja, stočarstvo i sakupljanje plodova. Bez obzira što Crnogorci nikad nijesu bili robovi, znatan broj sakuplja plodove koje robovlasnici bače u kontejner. Zato dižem glas protiv glasila koja ga oglašavaju dizačem, jer dizalica ne bi digla koliko on može da (po)digne. A u današnjoj CG, čoek je onoliko jak, koliko može da digne.  Diže mi se glas u odbranu ’’dizača’’ jer grdno je reć lupež, za ministra. Diže mi se i stoga što je zaboravan, a to je bolest jednaka onoj; kad ne može da ne digne đe stigne. Zaboravio je i okle mu stan na ženu a možda će uskoro zaboraviti i okle mu vlasnica stana. Eto zašto treba biti protiv novina koje su protiv njega… I ne vide ga realno, a realno, počeo je da plaća. Šanerski pokriva sve svoje rashode. Samo zapjeva šanerskoj državi: Šano dušo, šano mori, otvori mi vrata… A ona mu otvori kasu!

tompus-kuba-kriza-zabrana-pusenje-1328585176-37683

Dok u politici avnazuje, privatno se usavršava do detalja i sitnica. O državnom trošku puši i to cigarilose od 45 e. Država ga ne guši, već mu oslobađa urođene sklonosti. Kao ministar za stočarstvo unapređuje je u kravu muzaru, pa bi mogli očekivati da ona uskoro postane životinjska farma. Kakav Orvel i kakve trice.

Ministar je prilikom jednog ranijeg šaniranja, na press kofernciji ’’šarmirao’’ javnost. Umjesto odgovra spremio je performans. Raspučio je perjani kušin i zasuo javnost peruškama. Niko poruku nije razumio ma ni on, ali mu se otela istina kao kakva alegorija. Sve što mu dođe pod ruku diže lako kao perce. Peruška mu nije otpala zbog toga.

A kakav je stručnjak za poljoprvredu rječito kazuje njegov privatni vinograd. Obzidao ga je fugovanim kamenom. Nećemo se raspitivati otkud mu materijal za toliki obzid, ni majstori, niti je li sve platio kreditnom karticom šano dušo. Neka mu sve stoji kako je, ali otkud mu pamet da i podzide ispod loza fuguje. Znaveno je de se one podižu od suvomeđe da bi se višak vode drenirao a višak toplote lakše oslobađao, te da loza ’’diše’’ kroz suvomeđu. On je sve zakarta da nema daška, ali mu je zato šanerski dušak obilat. Možda mu i loze rade na državnu karticu pa je sve zakartano do daljnjeg.

P.S. Radan čeok sve stekne s deset poštenije ali da bi stekao ministrsko zvanje neophodno je najmanje dvanaest… za svaki slučaj. Aj u zdravlje ministre, pa zovi na kavu, kad te već sve što radiš, ništa ne košta.

M.R.Š

news-2014-Februar-kuba_cigare_5ap_ff_nasl_644869535

 

 

Jedno mišljenje o “ŠESTI PRST

  • uranela

    Dobro je jos uvijek…ako pocne da sadi africku sljivu onda smo nadrljalim.mozda mu kukavcu jos niko nije reko za blagodeti ginka,il mu je reko pa on i to ka sve drugo zaboravio.Ma nije on shaner,on je samo gdin-drp,ma sto se cudimo,s kim si takav si.Mozda je u toku neko ljetnje takmicenje ko ce vise i brze,ne ne daj boze skocit,il polecet.A narod klizi,tone i cuti.Po onoj cuti ne talasaj da gazda ne cuje.Odo ja mucat i kopat bastinu,mozda naidje Gdin-drp pa mi da kakav pametan savjet.Bice sjena necu bit gladna ove zime.Pozdrav od nekog s deset postenijeh.

Komentari su zatvoreni.