Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

Repetitio Mater Studiorum Est – Portal Analitika 15.01.2015

Sveto, dragi druže…!

Publicista i novinar Mihailo Radojičić poslao je Portalu Analitika reagovanje na jučerašnju izjavu potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića koji je kazao da je najava protesta zbog posjete Hašima Tačija Podgorici pokušaj povratka u prošlost i podizanja nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda, koje su dramatično mnogo koštale naš region.

Objavljeno:15.01.2015-12:02 portalanalitika.me
1104miljo

Kad bi se pogledalo u retrovizor, dalo bi se zaključiti da su upravo Marovićevi drugovi organizatori protesta protiv Tačijeve službene posjete Crnoj Gori, piše Radojičić i dodaje:

„Sveto, dragi druže! Kad bi se pogledalo u retrovizor, dalo bi se zaključiti, da su Vaši drugovi organizatori protesta protiv Tačijeve službene posjete Crnoj Gori. Prosto rečeno, oni su Vam s ruke. Vi ste preko Kosova došli na vlast a ne preko Cetinja. Ali ne brinite, neće najavljeni protesti zaustaviti budućnost Crne Gore. Prije će biti da ste Vi naš budućnost  zaustavili u Vašoj prošlosti. Nema u Crnoj Gori naconalnih a kamoli nacionalističkih tenzija ni protiv kog Albanaca, Srbina, Muslimana, Bošnjaka, Hrvata!… Nema!

Sveto, dragi druže! Tenzije ne dolaze  od strane Crnogoraca, već od Vaših saboraca; unutrašnjih i stranih. Evo dokaza; Kako se moglo desiti da organizatori protesta „Sticajem okolnosti, imaju uvid u protokol Tačijeve posjete“ prije ijednog crnogorskog novinara. Vaši su kadrovi „raseljena lica“ i „unutrašnja lica“ istog obraza, i otuda imate krticu u svojim redovima.

Sveto, dragi druže! Da bi ste nagradili te svoje kadrove, za Vaše ’90-ete, namjestili ste ih na najbolja mjesta, od glasila do diplomatije, od dna do blizu vrha države. Morali ste, bili su s Vama. Da nijeste, bili bi Vam sjutra u protestima protiv Tačija. Raseljena lica su Vaš obraz u humanističkom smislu, a u političkom smislu, katastrofa. Rasturili ste Herceg Novi da biste naselili „raseljene“. Raselili ste Crnogorce da bi njih nastanili. To vam se već obija, i o glavu, i o politiku.

Sveto, dragi druže! Kaka to da Vam je ministar vanjskih poslova Crne Gore „zabrinut“ zbog pretenzija BiH prema Herceg  Novom. Zar Vi, Sveto, dragi druže, nijeste sigurni u međunarodno priznate granice svoje zemlje? Otkud Vam to da se kolebate u ono što Vam je svijet priznao? Nije valjda da su Vam raseljeni svu pamet popili? Zar ne prepoznajete da Vam to rade, jer ste im široko otvorili granice? Crna Gora nije ni primaći EU a otvorila je granice nekim susjedima šire od Evrope. Zbog tih ste zabrinuti, a država nije „brigo moja pređi na drugoga“. Zar Vi s tim „brigama“ pravite koalicije? Tek ćete brinuti. Što prodali nijeste, razdali ste. Jednom tv mediju ste izdali nebo nad Crnom Gorom, za „minut-dva“. Državni kapital ste (iz)dali u kredite  svojim kadrovima, a oni nijesu kadri da  vrate glavnicu a kamoli da uvećaju kapital. Takvi nikad ništa zaradili nijesu pod nebom a pod Vašom vlašću, sve su do neba potrošili.

Sveto, dragi druže! Svoje Nove godine od kad vladate čekate s “raseljenim“ zabavljačima i pjevačima… Plakaćete sjutra. Isključivo Vaš, Javni tv servis, “uživo“ prenosi božićnu liturgiju SPC iz Podgorice. Zašto bacate pare? Uključite se u tv Beograd i sve imate badava. U Crnoj Gori se ne slavi Pravoslavna, već Srpska Nova godina zahvaljujući Vama. Eto Vam je i srećna Vam bila. Crnogorci su Vas zadužili glasovima za vlast a Vi ih razdužujete nemanjem i nemanjama. Vaš svješteni glasnik ispred crkve Sv. Đorđija iz svega mozga kliče protiv Vaše politike, od NATO-a do Kosova, ka Damjanov Zelenko za vodom sa Zvečana. To su Vaše promašene investicije za „sigurnu“ prošlost i mrtvi kapitali za nesigurnu budućnost.

Sveto,dragi druže! Vi ste u toj prošlosti! Ne pripisujte je raseljenima već onima koje ste uselili u crnogorske svetinje.

Sveto, dragi druže! Najgore drugove imate na najboljim mjestima. Bojim se, druže, da će vas razmjestiti na najgora mjesta ako nastavite s njima. Ne bilo Vam rečeno!…Oni kojima se na zor podižu najbolji hramovi, bez zazora sahranjuju htitore na najgoroj ledini, bez „molebana“.

Dragi druže Svetozare! Vi ste lucidan političar i prepoznaćete, da se ovo ne odnosi na Vas, već na sve svetonazore takve politike. Ne zanosite se pobjedama na izborima u kojima pretežu crnogorski glasovi. Prepoznatljivo se zalažete da Vam crnogorski glasavi “zamuknu“. Ako Vam se desi ta muka, budite sigurni da Vam je to poslednja opomena pred isključenje. Ostajte mi zdravo!“

 P.S. Prch.me je nastao na”tekovinama”, odnosno posljedicama ovoga teksta, prije ravno godinu dana. Autoru je tada zabranjena svaka dalja saradnja (u glasilu iz zaglavlja) i svim glasilima pod kontrolom vlasti a zbog crvenog pasusa mu je upućena dokumentovana prijetnja, koju portal, u kome je tekst izašao, nije smio da objavi. Čak je isti portal prigušen! Ostajte mi zdravo!

Prch.me