Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

PRČ EU – EXTREMNO PRČ

PRČ, u stalnoj rubrici, ”Extremna Desnica Prijeti”, u nastavcima upozorava, foto ilustracijama i asocijacijama, na jačanje ove političke orjentacije u Evropi koja je eskalirala pred II svj. rat i izazvala ga. Četiri decenije kasnije Extremna desnica je eskalirala u SR Jugoslaviji, pred III Balkanski (YU) rat, i izazvala ga do najkrvavijih epiloga.  

Danas Extremna desnica ne samo da prijeti već ima vlast i u nekim zemljema EU dok je na Balkanu u kontinuitetu na vlasti, u bezmalo svim novopriznatim državama. Od čitalaca smo dobili iznenađujuća upozorenja, da mnogi pojma nemju šta je Extremna desnici, pored ostalog i zbog toga, što su se jedni navikli na nju a drugi se srodili sa njom te je smatraju svojom ”normalnom” političkom orjentacijom.

Nažalost, naše upozorenje ”Extremna desnica prijeti” dobilo je vrlo konkretnu potvrdu od onih na koje smo i mislili da se moraju konačno oglasiti i naglasiti o kome se radi.

Vodeći svjetski mediji poput online izdanja Daily Maila, The New York Timesa Washington Posta i ugledne novinske agencije Associated Press (AP) prenijeli opširni članak o usponu ekstremne desnice u srednjoj Europi, koja sve više postaje mainstream, a kao jedan od primjera je i djelovanje hrvatske predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović te prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koji se nedavno održao u Zagrebu. Grabar-Kitarović opisuje se kao “hrvatska predsjednica koja se zahvaljuje Argentini što je nakon Drugog svjetskog rata prihvatila notorne pronacističke ratne zločince” te ju se stavlja u društvo vodećih bugarskih političara koji Rome opisuju kao “podivljale humanoide” i mađarskog premijera Viktora Orbana koji smatra da se “Europljani ne bi smjelimiješati s Arapima i Afrikancima”.    

/piše: Index.hr/

P.S. Isti izvori indiskretno napominju da extremnoj ’’eliti’’  gravitairaju i Tramp i Putin!
        Ako je tako, ’’izedem’’  ti Kolindu, što bi rekli Srbi, pa taman da duplo Kitarović.

Prch.me

Vladimir_Putin_and_Donald_Trump_at_the_2017_G-20_Hamburg_Summit_(4)