Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

OXI ZAPADU !?

(ili kratki kurs eu-ra)

Grčkoj bi da pomognu oni koji ne mogu. Prije svih siromašni, koja znaju šta znači nemati. Oni će kad ih gođ zapadne biti oxi Zapadu. Sirotinja je većina, ali ne pomaže većina, no veći kapital. Njega posjeduje manjina koja se uvijek bogatila na račun većine. Obrnuto nikad. Bez obzira na niske grane na kojima je, Grčka je rekla oxi! I teško je pokoriti. Sva zapadna civilizacija počiva na njenim temeljima demokratije, nauke i kulture. Grčka se nije dala Istoku ni po koju cijenu. Pobjedom kod  Salamine (480 p.n.e.), koju je predvodio Themistokles Atheniensis, kako mu ime pišu Latini, zauvijek je Grčku obrnuo na Zapad. Kad je Grčku osvojio Rim pokorio se njenoj kulturi. Onda je ”grčki” Rim srušen od današnjeg Zapada. Došli su mu glave, germanska plemena, Vandali. Goti, Svevi, Ostrogoti, Vizigoti i razni zapadni ”skoti”. Nijesu razumjeli civilizaciju, zgazili su je gotovo do temeljali i utemeljili Srednji vijek; Doba mračnjaštva!

thumb_de8716dbbe

Onda je Mediteranom zavladala Islamsko–arapska imperija. U nedostatku civilizacije zatražili su prvu, drugu i svaku pomoć od grčke prošlosti.  Arape je civilizovala grčka nauka i kultura, filozofija i matematika. Na tim temeljima zasnovali su prve univerzitete, četiri vijeka prije Zapada. Unaprijedili su geometriju, uspostavili algebru,  pokorili rimske brojeve (nalik na tarabe) a uzeli arapske cifre (od jednog znaka) i uveli nulu(0). Od te nule sa Mediterana je krenula civilizacija u Evropu, koja  je milenijum provela u ropstvu, tzv. Srednjeg vijeka i hrišćanske sholastike. Sholastika je kulminirala Inkvizicijom koja je afirmisala nazadak a kažnjavala svaki napredak. Renesansa je uspostavila grčku civilizaciju na zapadu. Nije to bio nikakv zapadni ”povratak u budućnost”  već bukvalno povratak u grčku prošlost preko Arapa koji su Zapadu u miraz donijeli Aristotela i svu mudrost onoga vremena. Zapad je onda kidisao na zaboravljenu grčku mudrost a Arapi-Mavri su je oteli zaboravu i svu je preveli, na čisti arapski i Zapad je prepisao od njih. Tada je prepoznat najugledniji grčki potomak, Rim. Latinski je postao jezik civilizacije a rimsko pravo civilizacija zakonodavstva. U slikarstvo je ušla perspektiva koju je poznavao Rim a u ostale grane umjetnosti Klasicizam što je Grčku vratilo na prijesto kulture.

Sve ostalo nam je manje više poznato pa i grčko oxi fašizmu kao tekovini zapada. Onda se cio civilizovani svijet, o svom kreditu, digao da brani Njemačku od njenog fašizma  koji je u triumviratu, od Dalekog istoka do dalekog zapada, krenuo da zavlada svijetom. Taj kredit Njemačka nikad nije vratila, kaže ekonomista Tomas Piketi, autor publicističkog megahita “Kapital u 21. stoljeću”. Tomasova izjava nudi još gori zaključak; Kad bi se ti dugovi okamatili, Njemačka bi spala među najsiromašnije zemlje svijeta.

11666055_718424191602571_474849969000650360_n

Svjedoci smo da je današnja Grčka na prosjačkom štapu pred kapijom EU. Ona je prije dva milenijuma napuštila ropstvo a zapad je na kolonijalnom ropstvu napravio imerije, kojima se na mnogo mjesta još robuje. I kapital može biti terorista kad više teroriše nego toleriše. I danas Zapad, gotovo pod ropskim uslovima, nerazvijenije zemlje priziva k sebi u EU. Na grčkom humanizmu je nastala Renesansa što u bukvalnom prevodu znači ponovo rođena. Bez obzira na bukvalnost, netačnost je evidentna. Nije ponovo rođena nikakva evropska civilizacija već je Zapad nastao na preporođenju Grčke. Danas je Ona pala pred njim u dužničko ropstvo. Ali i arogantni Zapad može pasti iz računa. Bez obzira što na grčkom oxi znači negaciju, oxi može ponovo da humanizuje otuđeni Zapad, čak i da ga preporodi. Uostalom svojim referendumom Grci su ovjerili svog Perikla a Zapad još nije prestigao Periklovo doba i ako nas ubija demokratijom. I ako je  Grčaka živjela jedno kratko vrijeme, na račun Evrope, Evropa je dugoročno nastajala na račun Grčke pa se ne zna čija je glavnica veća, niti ko je kome dužan.

P.S. Zapadno Rimsko Carstvo je palo dijelom i zbog Drugog Rima, Istočno-Vizantijskog Carstva. Ne zaboravite da kod Rusa još nije usahnula svijest o Trećem Rimu. Sputavanje Grčke je mnogostruki rizik… A i Putin ima imput.

Mihailo Radojičić Šok-M.R.Š

grcka-pobeda-Reuters-Yannis-Behrakis

4 mišljenja o “OXI ZAPADU !?

  • STELT

    Zemlja se obrćeoko sunca a Evropa oko Grčke. Ne diraj Moje krugove!

  • Njanja

    Pored svih dosadasnjih Prsh-eva, ovaj je “onaj pravi”. Pun pogodak . Trebalo bi ga objaviti da ga vide i on i koji ne mogu da se koriste internetom!

  • STELT

    Koga zovete jadni ne bili, uškopljena crnogorska glasila da prenesu KIM DŽONG (M)IL-a, evo mu je nasljenik smaka juče sedamdeset druga koji su mu bili najbliži na vlasti. Vidite li da je Amfilohije posta presednik države on ustanovljuje i dodjeljuje nagrade i vlada savladanom državom.

Komentari su zatvoreni.