Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

Krivokapić: Otišao sam kod patrijarha ne sluteći da time ulazim u političku igru


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je u otvorenom pismu javnosti da se gnuša ideje da neko može i pomisliti da on može i želi da dovede u pitanje potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dodavši da je taj dokument i njegov lični temelj.

Priznajem, nepragmatično, ali iz srca i dubine duše izrazio sam želju da budući mitropolit bude vladika Joanikije, smatrajući merom sopstvenog osećaja da budem najiskreniji, kako se to jedino i može putujući ka patrijarhu i vladikama, gde je mesto istini i pravdi, kazao je Krivokapić.

Otišao sam kod patrijarha i pored zdravstvenih problema svoje supruge, ne sluteći da time ulazim u političku igru, odavno započetu van Srpske pravoslavne crkve, njegove Svetosti i vladike Joanikija, o kojoj ni oni, u što najiskrenije verujem, kao ni ja nismo znali ništa, naveo je Krivokapić, uz ocenu da je razgovor završen u dobrom raspoloženju i atmosferi dijaloga, uvažavanja i prijateljstva.

U još jednoj, koliko sada vidim, političkoj igri koja se otvoreno odigrava van Srpske pravosloavne crkve, uporno sam u medijima javnosti Srbije i Crne Gore predstavljan kao za jedne izdajnik svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada i svega crkvenog, jer je mera te igre da jedino nije izdajnik onaj ko slepo prati upute i politiku čiji je eksponent Demokratski front, kazao je crnogorski premijer.

U pozadini toga, dodao je, a to narodu Crne Gore sada otvoreno govorim, jednu od glavnih uloga igra lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita odgodi do rekonstrukcije Vlade.

Krivokapić kaže da narod Crne Gore mora da zna da patrijarhu nije rekao ništa što bi ugrozilo interese Crne Gore, niti interese vernika Srpske pravoslavne crkve, ali je očigledno ugrozio interese Demokratskog fronta.

Nisam pristao na takve ucene, jer Vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok sam premijer, niko neće ucenjivati, pa ni deo parlamentarne većine kojoj potpisivanje ovog Ugovora, sada je jasno kao dan, služi kao izgovor za rušenje Vlade, upozorio je Krivokapić.

On je istakao da je bio dužan da ne pristane na ovakvu političku podmetačinu i da veruje da je sinoć nisu bili svesni ni vladike, ni patrijarh.

Krivokapić podseća da je kao mandatar obećao da će prvi zadatak vlade biti predlaganje drugačijeg Zakona o slobodi veroispovjesti, a kada ga je parlament usvojio na dan rođenja Svetog Vasilija Ostroškog narod je pobedio zlo, a imovina Srpske pravoslavne crkve i svetinje ostalih verskih zajednica time su konačno zaštićene.

U ime Vlade i države Crne Gore zaključiću Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine, jer je ona zaštićena zakonom, ali njegovo zaključenje predstavlja civilizacijski čin koji je već realizovan sa Islamskom zajednicom, Jevrejskom zajednicom i Svetom Stolicom, ali gle čuda nije samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom, naveo je Krivokapić.

On kaže da je predložio 30. oktobar kao mogući, ali ne isključivi termin potpisivanja Ugovora jedino i isključivo iz želje da se time oda počast mitropolitu Amfilohiju na godišnjicu njegove smrti.

Predložio sam njegovoj Svetosti da sam odredi datum potpisivanja, ako želi pre tog datuma, otvoreno navodeći formalnu činjenicu da Ugovor ne mogu potpisati pre nego što ga usvoji vlada, jer o njemu moraju da se izjasne svi ministri, kazao je Krivokapić.

Na kraju je poručio da će kao premijer iz naroda raditi po savesti i srcu i da neće pristati da bude pion u političkoj igri dela parlamentarne većine, a teret i volju svog naroda nosiće onako kako ga je učio mitropolit Amfilohije, u veri da će istina na kraju naći put do srca svih koji u nju veruju.

Danas.rs