Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DOMAĆI ZADATAK

KAKO UKINUTI MAJ?

Drug Tito 36 godina nije među nama ali jeste sa nama. Družimo se cijeli mjesec maj. Kome je malo maj eto mu svibanj pa neka provede dva mjeseca s najvišim drugom svih naših naroda. Drug Tito je rođen u maju, umro je u maju. Radnici pioniri i poštena inteligencija su i 1. maj smatrali Titovim praznikom jer je on bio prvi i najveći drug radničke klase. Titovi pioniri, omladinci, radnici… svi su izlazili na prvomajsku paradu da mu iskažu poštovanje za rad i napredak. Prvomajska parada je bila pokretni sajam dostignuća radničke klase, socijalističkih trudbenika i proizvoda. Sve je to puzalo glavnom ulicom da svak vidi rezultate. Svaki radnik je bio stoposto osiguran; svakome je garantovano pravo na rad, na školstvo, na zdravstvo, na socijalu, na sigurnost. U znak zahvalnosti prema njegovom liku i djelu u svim republikama i pokrajinama dobio je po jedan grad s njegovim imenom. (Od Titovog Velesa do Titovog Velenja.) Crnogorci su šćeli da preteknu sve pa su glavnom gradu pređenuli ime u Tito(v)grad: ’’Nekad bješe mahala zapuštena jadna a sad kao sad blista Titograd… ’’ Voljele su ga sve vjere i nacije i niko nije razmišljao ko je drug Tito po narodnosti i vjeroispovijesti a njega je bolio kusur što nije dobar katolik, ponosni Hrvat i domoljub. Srbe je pomalo srbjelo sve; što nije njihov kad je već tako sposoban. Onda su doveli svoga da naslijedi druga Tita, ali ni Taj nije bio njihov no naš. Taj ih u crno zavio do Kosova a i prije njega tako da još nijesu skinuli crninu za Crnogorcem.

rep-tito-(2)

Tita čatuju, tvituju, šeruju i oni koji ga nikad viđeli nijesu a kamoli doživjeli. Vide ga i na slici i u viđeo prilici. Dobro je vladao, dobro izgldao, dobro se nosio, dobre su pjesme o njmu, i svi ih slušaju kad ih zapane naročito u maju kad sve cvjetaju i žita klasaju. Ličio je na njboljeg holivudskog glumca koji u momentu zna da odigra svaku ulogu. Kad je izgradio zemlju od Vardara do Triglava umro je tamo. Onda je Triglav spao na tri prsta i bez prsta obraza. Srušili su mu zemlju njegovi pioniri, baš oni koji su se u ’’Kući cvijeća’’ kleli ’’svi smo mi Tito’’ i svi su To htjeli… I niko nije postao a Tito je ostao. Jedni bi danas ukinuli maj jer im ubija popularnost mrtvi čoek. Crnogorcima je maj, mjesec Nezavisnosti. Drugi bi zabranili Tita da se niko više ne sjeća njegova djela. Ali kad bi došlo do ukidanja ne bi ga iz kuće izlazili jer bi ukinuili i njegove puteve, njegove željeznice, njegove prečice i nikuđ smjesta.

2dgn66x

U svibnju je Crnogorcima došla i pruga snova’’Beograd – Bar’’. Tito je lično puštio u rad kao prvi putnik. Za taj saobraćaj i ’’događaj vijeka’’državna glasila su regrutovala najodanije političare i novinare provjerene i bezgrješne jer, na Titu se poznaju ’’junaci’’.

8418951925311ac6c1b9d3154531443_v4 big

Ali vratimo se B-B. Tada je TV Titograd u živom prijenosu dočeka Plavi vlak  jednom rečenicom koja je kasnije izbrisana: ’’Titov Plavi voz ulazi u stanicu koja nosi Titovo ime’’… Ali to nije bio Titov voz, iako plav produžio je kroz stanicu prema Zeti. Titov je bio drugi, pravi, Plavi voz.

2nuq17d
Titov dnevni boravak u Plavom vlaku

Stari majstor sigurnosti poturio je predhodnicu tokom cijeli pruge da se ’’vlasi ne dośete’’… Jer, što je sigurno sigurno je! Tek onda je počela ceremonija i ’’junaci’’ su mu se poklonili…itd. Poslije, kad su ti jadovi ’’junaci’’ bili ’’hrabri’’ i mrtvu vuku rep povući, došlo je vrijeme pljuvanja, kome se na ovim prostorima svaka vlada, titovih pionira, nada… Jer nijesu savladali najvažniju lekciju ’’Kako umrijeti?’’ a ostati živ.

(15 god. kasnije, kad je Tito desetinama pokoljenja otvorio sve puteve, oni ’’junaci’’ koji su ga sustopice pratili, zalećeli su se kao junci u Titovu Jugoslaviju i oburdali mu je do temelja) Ali njega nijesu srušili!

Kako ukinuti maj?

174537390

                                                                                                                        Zapisi Nepismenog Pisca

Prch.me

Jedno mišljenje o “DOMAĆI ZADATAK

Komentari su zatvoreni.