Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

GRAHOVAC  1858!

(I ako nije tema za Prč, razlog je Prčevit!)

Bitka na Grahovcu se odigrala 11, 12, i 13.  maja, 1858. godine. Otomaska imperija, krenula je na Crnu Goru, uz logističku podršku svojih provincija; Bosne i Hercegovine sa sjeverozapada, Sandžaka sa istoka, Albanije sa juga i otomanskog koridora kroz Crnu Goru sa vojnim utvrdama; Skadar-Podgorica-Spuž-Nikšić-Duga-Gacko. Imperija je krenula na Grahovo, da Crnu Goru pokori jednom za svagda. Najmoćnije carstvo onoga vremana uputilo je 12.000 hiljada nizama, čuvenih svojih vojnika, na čelu s generalima Husein i Kadri pašom, na 4.000 Crnogoraca. Crnogorskom vojskom po nalogu knjaza Danila Ikomandovali su vojvode Mirko Petrović (knjažev brat i otac kralja Nikole) i Petar Stevanov Vukotić. Crnogorci su zaskočili Grahovo kao mjesto okršaja i strateški zaposjeli padine i vrhove Grahovca koji dominiraju Grahovačkom rijekom. Crnogorci, majstori strategije i taktike, su znali da je voda strateški resurs za svaku bitku a Turci su preumili tu činjenicu.

danilo_p

Smatrali su, da će sa svojim generalima bez premca, junacima Krimskog Rata (1856.) u kome su pobijedili Rusku carsku armiju, potući i Crnogorsku knjaževsku vojsku koja nije mogla da izađe na megdan sa više od 4.000 …I koja nema niti jedenog školovanog komandanta a kamoli oficira. Uz to, Turci su došli na Grahovac sa najmodernijim, poluautomatskim puškama, (tzv. kapsulačama) i bajonetima, za koje Crnogorci nijesu ni čuli. Kada je vojvoda Miloš Krivokapić, komandat specijalnog bataljona, vidio učinak novog otomanskog oružja i strašnu uru pred očima, komandovao je iznenađenje! Juriš prsa u prsa s mačevima-handžarima. U tom prvom sudaru, poraz Otomana bio je žestok a učinak bajoneta ni primać učinku Crnogorskih mačeva. 12. maja je dogovoreno primirje, a 13-og su Crnogorci u noćnoj varijanti, po kiši i magli, zaskočili tursku vojsku i uništili joj pozadinu i rezervu do poslednjeg vojnika.

crnogorci machevaoci

U toj završnoj operaciji zaplijenili im oružje, oruđe, municiju, komoru i vojnu kasu sa 12.500 frnaka u zlatu. General Kadri paša je poginuo a Husein paša, jedva, izvukao živu glavu, zahvaljujući prije svega ličnoj hrabrosti i bojnoj vještini. Bitka na Grahovcu je odjeknula, kao pobjeda bez presedana, u Evropi. A knjaz Danilo je dobio veličanstvenu čestitku od cara Napolena III. Više je bilo izvještaja sa Grahovca nego danas sa neke Olimpijade.

Pod pritiskom Velikih sila, Turska je nakon poraza, morala hitno da se razgraniči s Crnom Gorom i prizna joj sjeverno-zapadne granice sa Grahovom kao mednikom.  

Dvadeset godina kasnije Berlinski kongres je potvrdio sve, i današnju Crnu Goru!

P.S. Ovđe nema ničega za humor i smijeh, ali je za podsmijeh da uz Milenijum Crne Gore, Grahovački Datum, jedan od presudnih u novijoj istoriji, niko nije pomenuo a kamoli obilježio. Za satiru i satiranje je vlast koja pojma nema, da su sve presudne crnogorske bitke od Tuđemile 1042. do Vučjeg Dola i Fundine, Crnogorci dobili mačem. Danas na Milenijum, u Crnoj Gori nema niti jednog sportskog društva koje njeguje mačevanje kao najslavniju tekovinu Crnogorskog Oružja, Slobode i Nezavisnosti.

                                                                                                                                                              M.R.Š.

8 mišljenja o “GRAHOVAC  1858!

 • MILIJA

  Vojvoda Milos Androv Krivokapic dobio je ulicu u Podgorici (Donja Gorica)prije 2-3 godine a u Niksicu đe je zivio od 1878 pa do smrti 1907nema ulicu!Do skoro jedini grad u ex Jugoslaviji koji je imao ulicu Vojvode Milosa je Senta jer ga stari Crnogorci (kolonisti) nijesu zaboravili.Slicno je i sa ostalim znamenitim Crnogorcima!!!!

 • cetinje

  Treba da znaju da je ovo crnogorska vojska prava bioloska Crna Gora u granicama Cetinja i cetiri svete nahije ! A ova danasnja crna gora nema veze sa istorijom Prave Crne Gore ! tako i ova bitka i sve bitke u 500 godina za slobodu i krst dok su drugi bili pod Turskom ! I u svakom gradu osim Cetinja je dzamija ! A junaci Stare Prave Crne Gore nemaju ni ime na listu papira u istoriji nastave ove crne gore .!

  • vladika

   Pa kad je npr NK istorijski vise hercegovina nego sto ce ikad CG biti 🙂

  • džabatrud

   Mojkovac nema džamiju,a slažem se da stare junake malo ko pominje.

  • Данило

   Па ево никшићани данас глуме велике црногорце а поријеклом скоро сви херцеговци, иначе слаби борци кроз историју ратовања са турцима,увијек су чекали да стара црна гора пошаље помоћ и ратнике да их ослобађају,од Грахова до Вучијег Дола… Брђани су посебно Кучи макар имали своје директне окршаје и победе над турцима и имали су храброст да се супроставе и Цетињу за разлику од херцеговаца,увијек покорних.

 • pst

  @ cetinje
  Dje ono rikase odza na ravno?

 • Ćero

  Čuj samo na Cetinju,a gdje je džamija u starom Drobnjaku,tj sadašnjem Šavniku i Žabljaku?

 • Zdravko

  Bitka na Grahovcu je jedna od najznačajnih bitaka u istoriji Crne Gore.Zahvaljujuci toj bici na Berlinskom kongresu je Crna Gora je dobila veliko priznanje u vidu ogromnog teritorijalnog prosirenja.U toj borbi su glavu izgubili mnogi turski prvaci,paše,bašibozuke,vojni strategi.Tu je poginuo i čuveni buljubaša Mujo Tanović,ubio ga je barjaktar Milovan Roćen.Inace Tanović je ostao upamćen po tome što je, pored toga sto je narodu zadao mnogo zuluma i jada,u predhodnoj bici na Grahovu od devet Petrovića on ubio dvojicu i to Stevana Stankova i Joka Negosevog brata.

Komentari su zatvoreni.