Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DOMAĆI ZADATAK

Panika i navika

Panika je u modi. U našoj zemlji više vlada panika nego vlast. Iako nemamo modne kreatore za bilo šta, imamo kreaotora panike za svašta. Imamo koliko oćeš. Oblačimo se u paniku. Nosimo se u p.m. Poželjna je. Od nje se mnogo očekuje i ljeti i zimi. Svi uživamo u njoj i ona u nama. Živimo za paniku. Ulažemo u to da nam prognoza za śutra ne valjaju ništa. Od meteorologa se očekuje da budu crni ka đavo, strašni ka strašilo, nemilosrdi i opasni; da narod iz kuće ne izlazi a ko izađe da bježi. Ko nije takav prognostičar ne može da se zaposli… Ljeba imat neće… Zato prognoziraju paniku da ljeb zarade. 

Po nama juče je palo kiše tri puta manje od njihovih prognoza a po njima se očekuje da danas kiša, kako zna i umije, nadoknadi propušteno i potvrdi njihove prognoze i da nebo radi prekovremeno za njih. Đe gođ na svijet najave nevrijeme, oluje, kiše, vjertove i snjegove… obavezno ih prebače na Crnu Goru da još bude crnja. 

Da bi ličili na svijet, prognoze nas ćeraju da živimo na semafor. Stalno nam pale žute i crvene alarme za uzbunu… (zelene nikad), uz poruku dršte se dobro… I narod se drži poruke; nikuđ s mjesta. Onda navale televizije na narod, obilaze ga ka bolesnika… Epidemija prognoza sve zarazila. Opšta panika. Narod daje izjave, neka bude što biti ne može… neka borba bude neprestana… neka vlas obrane pažnju na nas… A narod kvaran ka mu vlast pa ište pred izbore pomoć a ona se tada ne odbija. Ko je od kandidata odbije… obićemu se o glavu… Narod ima glasove a kandidati zajmove. Zajma se vlast u ime naroda a narod ćutuk… sve će to vrati u ime vlasti.

Nakad se govorilo; kad kiša počne u Beograd Crnogorci otvaraju kišobrane. Sad je još gore kad u Rusiji krene snijeg Crnogorci se ježe. Ovo je bruka koliko nas bije tuđa muka.

                                                                                                                   “Zapisi Nepismenog Pisca”

Prch.me