Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

CRVEN BAN

Eksperti svjetske zdravstvene organizacije su ustanovili da crveno meso izaziva opake bolesti. Jedna radio stanica, tim povodom,  gotovo u panici je napravila anketu u svim državama ex Yu… šta da se radi bez crvenog mesa koje krije više opasnosti od koristi. Jedna majka je gotovo zavapila ”moje ćerke ne mogu bez crvenog mesa”… Ka mloge gospođo bogami i to nećeš moć da im uskratiš, dodao je namjernik koji je u prolazu prislušnuo odgovor.

Eksperti svjetske zdravstvene organizacije navode da su prerađevine od ”crvenog mesa” još opasnije, te da je u nekima od njih pronađen DNK ljudskog porijekla. Ni to nije ovđe za čuđenje. Mi smo, u svoje pero, izručivali ljude za klanje ozvaničenim klanicama u susjedstvu… A poslije smo uvozili gotove proizvode.

U vrijeme velike YU klanice rijekom Drinom i Savom plutala su pogubljena ljudska tijela. Nizvodno, u ribljim restoranima, primijetili su da je riba mnogo gojaznija no ranije i lovili su je nemilice. Biznis sa ribljim specijalitetima, posebno na splavovima,  je cvjetao. Mnogi su prošli dobro i okoristili se, od onih koji su prošli loše i otišli nizvodno.

Prije tri godine upoznao sam u Podgorici ”letećeg” Holanđanina proizvođača svinjetine. Taj proizvođač na veliko svakog jutra ubiva, tj. kolje, 38.000 svinja. Imam śedoke. Svi kojima je to pripovijedao bili su zapanjeni; Odakle mu 38.000 svinja svakog jutra. Śutri dan smo upoznali njegovog brata koji mu iz svoje farme, svakog jutra isporučuje na klanje 10.000 svinja. Dovoljna se mu samo tri takva partnera da zadovolji tržište. Dok je to pričao ipred njega je bila bogata trpza ”crnogorskih specijaliteta”. Proizvođači tih specijaliteta su se gostili sa Holanđaninom od koga svi redom uvoze ”njeguške” proizvode.

Meso je ka Crven ban* ! Neko ga voli a nekoga boli crvenko , za sve nalaze Svjetske zdravstvene organizacije.

P.S. * Crven ban je organ koji funkcioniše isključivo kao sirovo crveno meso i jedino se u prijesnom stanju konzumira. Ako ga preradiš možeš ga bačit mačkama. Za konzumiranje je najbolji kad je zadrt i crven ka kukurijek. Crnogorski ugledni iseljenik Vuk Karadžić je u slavu tog ”crvendaća” čitavu jednu zbirku narodnijeh pjesamah nazvao ”crven ban”. Ilustracije radi navodimo samo jednu pjesmicu od dva stiha i to na ćirilici jer bezazlenije zvuči za generaciju koja raste:                     

Опа цупа, цупице!
Хоће деца рупице!

M.R.Š