Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

ZAVIJANI ŠAVNIK

Šavnik je zameten sa svih strana prije zime kad mu vrijeme nije. U svoje pero na njega su jurišali kao na senzaciju ili kakav alpinistički vrh a on je od rođenja u dubodolini. U bivšoj Jugoslaviji nije baš bilo uputno kritikovati vladu i državu a ni državnike, pa su se reporteri senzacionalisti, iživljavali na nevremenu koje je haralo po Šavniku i okolo njega. No on je rođen odsječen i naviknut na to, pa su se na tome dokazivali odvažni putnici, spasioci, planinari, a posebno izvještači i snimatelji. Dokazivali su se na mećavi i vjetrometini Krnova pomažući ili spašavajući zametineke. Bio je senzacija za ekstremne a Crnogorci nijesu pretrgrli, ali Beograd je izdašno slao reportere kao da mu je ova varošica u dvorištu. Gotovo da je uživao u tom nevremenu i toj zavijenaosti malenog Šavnika…pa me to asocira da bi tamo, daleko od Šavnika, bili presrećni da zaviju u mećavu(a možda i u crno) svu Crnu Goru. Čemu se čuditi ako smo svjedoci da je i prijestonica Cetinje odsječena i zavijana crnim mantijama. Ekstremne spasioce je poslao Beograd pod punom ratnom spremom i operativom. To i sada radi Crnoj Gori po političkom formatu SPC.

Negdašnje senzacije za koju je bio zainteresovan Beograd odavno nema ali ekstremista sa iste adrese ima ka ikad. Mećava koja zamijeće Crnu Goru ovog puta, je vjerski i stranački nastarana i svestrana. U tako zapuštenim sredinam skuplji je brav no čo'ek. I brav je u prednosti prodaju ga na pazaru a jadno čeljade prodaju ispod tezge. Žitelje šavničke nema ko, niti đe da zaposli, pa zbog toga hrle u partijske ćelije da se usreće u nesreći. Imaju iz bliskog susjedstva i jednog  uzornog ratnog zločinca na koga se mnogi ugledaju bez obzira što je doživotno zavijan u Hagu. Nemojte misliti da im to nije ozbiljan uzor a naročito onima kojima je na(d)zor srpski svet. Ako pobijedi ta opcija ne gine zlikovcu spomenik u srcu šavničke varoši.  

Da Šavnik ima toliko Šavničana koliko ih se prijavilo naprečac tamo, ne bi bio pasivan, od kako zna za sebe. Svi mu hrle pred izbore a njemu izbora nema. Opstaje zaturen kao kraj svijeta. Svaki vid i oblik demokratije je zameten iako je do Šavnika prohodno! Ali nije jedini. Koliko je prohodnijih od njega pa su isti slučaj. Ni slučajno nemaju kud, ni na koju stranu, osim izvan zemlje. 

Evropski komesar  za pregovore o proširenju Oliver Varhelji  nem je bio s ruke na putu prema paklu koji je ovjerila srpska vjera. Crnogorski mediju su o tome jedva šušnuli a u beogradskom ‘Danasu’ su se glasnuli: ”Već više od decenije, predstavnici EU igraju po istim pravilima – propovedaju  važnost  evropskih  vrednosti, demokratije, vladavine prava i  ljudskih prava  na Zapadnom Balkanu, dok istovremeno podržavaju političare poput  Vučića, koji se odnosi prema tim istim vrednostima  sa  neskrivenim prezirom.”  

Varhelji od početka smatra da je dobro što je CG potpisala ugovor sa SPC, kako bi se vlasti mogle fokusirati na ,,prave probleme“. Tako je ovaj Orbanov EU Mađar  počinio zvanično nepočinstva koja ni EU ne može lako da ispravi. Veza i povezivanje Orbana i Vučića je isuviše očigledno da bi bilo nevidljivo. Tako nam je izravno iz EU prispjela mećava koja može da zavije i učini neprohodnom i državnost Crne Gore. Transevrezala srpskog sveta je kao nevera (oluja) krenula od H.Novog preko Boke i Budve na Podgoricu, Nikšić, Žabljak i Pljevlja samo im se ta linija kida u Šavniku. Nevera je krenula od vjere koja je zamela više od pola Crne Gore. To su smetovi i nameti na vilajet, koje nam je nameo VARHELJI & CO! EU istraga će navodno biti pokrenuta ”zbog izvještaja da Varhelji namjerno podriva reforme u oblasti demokratije i vladavine prava u zemljama kandidatima za EU.”

Primiče se deveti krug  u Šavniku(a i drugdje), koji bi mogao biti ne samo partijski i vjerski nego i zvjerski. Ako ne znate, a mnogi o tome pojma nemaju…Dante je napisao ‘Pakao’ potaknut stravičnim izlivima partijske netrpeljivosti i mržnje do smrtnih sukoba u Italiji njegova doba. Jedni su bili za tuđinsku a drugi za domovinsku, papsku vlast. Tu im je pukla pogibija s papom zajedno. Aligijeri je te grešnike na čelu s ondašnjim vjerskim poglavarom strpao u najdublje krugove Pakle da se tamo glože u žeženim mukama.

Kad sam opisivao ovu našu varoš  u jednoj knizi, napisao sam ne imenujića je osim  inicijalom Š i ne sluteći potvrdu u stvarnosti, da je to mjesto koje kad gledate odzgo liči na raj ali kad se spuštite u njega to je čiti pakao. To sam i bolje opisao, ali ko će sad tragati za citatom kad je ovjerena  stvarnost već tu. Ako se ova neđelja opet provuče u nesaglasju za glasanje, deveti krug  im ne gine. Potpuno je svejedno ko će pobijediti? Šavnik u dnu pakla će biti gubitnik. Ako ikud budu mogli umaći, glasači će se razbježati, tako da i oni, koji su se prijavili na obdan, da bi glasali, neće imati više adrese. Umjesto života tamo će se tavoriti, koliko da se umre u zavičaju! Toliko je učinjeno prekršaja, za ovo mjesto da ga nema, da se to ne može riješiti bez svevidećeg WAR-a. Ali i to je nemoguće izvesti. Za WAR treba imati sudije i to više njih…A ovo je besudna zemlja!

                                                                                                                                           M.R.Š.