Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

VOJVODA & SONS

Na trgu Nezavisnosti u Podgorici postavljen je spomenik u vidu obeliska, velikom vojvodi Mirku & Sons junacima. Na postamentu piše: “Velikom vojvodi Mirku Petroviću, 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876-1878”. Kad bi se oslonili na ‘’junačku’’ poruku sa postamenta, slagali bi Crnogorske potomke za jednu od najvećih bitaka za samostalnost Crne Gore. Godišta 1858. odnosno Bitke na Grahovcu, nema na postamentu u društvu junaka i oslobodilaca svoje zemlje. Ta pobjeda je bila start na putu ka Nezavisnosti, jer se pored pobjede nad Otomanima, Crna Gora razgraničila sa njihovom imperijom, koja je inače bila ubijeđena, da je ’’Crna Gora turska provincija a Grahovo turska teritorija’’. Poslije Grahovca, Otomanima to više nije na pamet padalo a kamoli da ih zapa’ne u stvarnosti. Bosvor je proplakao od poraza na Grahovcu.

20170713_110157

Eto tako podgorička vlast, uz pomoć opšteg neznanja na državnom nivou, preskočila je, presudnu bitku za savremenu Crnu Goru. Sa Grahovca su Crnogorci krenuli na Berlin koji je pao pred njihovim junaštvom da odbrane Crnu Goru po svaku cijenu i morao je da ih prizna na Kongresu. Berlinski ugovor pored ostalih odredbi, u članu 5, primorao je Tursku da prva prizna Independent Montenegro!… Pa još jednom ponavljamo; Na Grahovcu je ’’zrno klicu zametnulo’’ tačno 20 god. prije Berlinskog kongresa. Danas, sto trideset devet godina (139) od Berlina, i sto šesdeset devet (169) godina od Grahovca, ni zrna ni klice od tog presudnog datuma na spomeniku Velikom Vojvodi Mirku & Sons. Veliki Vojvoda je inače bio vrhovni komandant Bitke na Grahovcu sa Petrom Stevanovim Vukotićem.

1_2

Opet se crnogorska vlast, kao i pred svake izbore, boji ’’viška’’ Crne Gore! U tu svrhu je sklona u sklanjanju vlastitih spomenika. Glavni trg u Podgorici na kome je održana finalna Konvencija za Referendum 2006. devastiran je do prizemlja a prilagođen ukusu vladajućeg podzemlja. Njegova ravna I geometrijski definisana površina symbol je klasičnog trga (od grčke Agore do rimskog Foruma) spuštena je kao stid u neku vrstu trga-suterena, pod upravom tajkun-gradonačelnika & Sons iz Podgorice. Ako taj trg, kao i svi trgovi u Crnoj Gori na kojima su održani mitinzi podrške za Referendum, nijesu simboli jedne demokratske pobjede za Nezavisnost onda je ova vlast samo simbolični zaštitnik Crne Gore sa mafijaškim smislom za urušavanje tekovina zemlje i države. Na spomenik o kome je riječ, ostavili su trag u mramoru; dopisali su da je spomenik Velikom Vojvodi Mirku srušen 1918. Nema pomena ko ga je srušio, kojim povodom i čiji su vandali. A bilo bi neophodno znati (za uspomenu i dugo śećanje)…ko su patrioti koje je izlegla ’’Podgorička skupština’’ 1918. No, ova vlast ćeši njihove potomke, pa Amfilohije pred izbore, dobija plac u najstarijem centru Podgorice (pod Goricom) a najstariji hram Sv. Đorđa već je dobio, pa sada gradi smještaj za srpstvo i potomstvo…!!! Ko mu je to dozvolio ’’trag se njegov grdni iskopao kao što je šarenim konjima’’!

… I ne zaslužio spomen duši a kamoli spomenik!

                                                                                                                                                               M.R.Š.