Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DOMAĆI ZADATAK – Zapisi Nepismenog Pisca

STISNI I PISNI

Moja zemlja je lijepa i ima okolinu. Nalazi se na obalu mora. Mala je i nabijena od svake bande svim i svačim. Oni koji š nom upravljaju nazvali su je divljom. Kada sam rođen bila je pitoma a kako sam rastao sve više je divljala. Danas je podivljala. U njoj raste sve što smo učili iz botanike i zologije: insekti, tice, vodozemci i razne biljke. Rastu i razne životinje a uspjevaju samo pojedini ljudi. Uspijevaju i razmložavaju se prostom diobom državne imovine. Počeli su da ig vataju. Oni koji bolje vide od nas vele da neke neće moć uvatit bez mreže… a teško i sa njom, zato što je veća  mreža kriminalaca od one u kojoj treba da ih povataju.

 Tako veliku mrežu, koja bi pokrila sve, još niko nije ispleo a upleteni su svi. Pa svi stoje đe su i bili strecajući dan-noć od straha. Čeka se  investitor koji bi uložio u taj projekat a država nema. Državni ljudi imaju… uzeli su sve, ali oni neće da ulože u državu protiv sebe. Kad bi ušli u tu investiciju iz mreže nikad ne bi izašli. Otišli bi pod ključ kao što su otišli neki njihovi ključni ljudi.

 Od jednog ključnog čoeka posebno ig je strah. Ako on otključa pisak propištaće sve bande. Sada mu izjavljuju odanost i prijateljstvo ali mu niko ne ide u posjetu jer bi moga da ih podsjeti šta su sve radili zajedno, mada su uglavnom radili svak za sebe. Posjetiće ga neki stranci koji mu nijesu ništa. Iz te posjete moglo bi da izađe svašta. Ako se ona desi moga bi se desiti udes svijema onima s kojima je proveo decenije a koji su mu sad niko i ništa. Sada ga ti tješe preko novina da je čoek nevin sve dok se ne dokaže. On bi mogao, iz istih stopa, da pokaže da oni nijesu nevini ali nema novina tamo đe mu je novi dom. Ako taj čoek riješi da tamo ostane, mnoge će razriješit dužnosti jer mu ništa drugo ne preostaje. Zatvorili su velikog mačka u ’’dom za vješanje’’ a on je ključni svjedok za sve koji su ’’za dom spremni’’.

                                                                                                                   Zapisi Nepismenog Pisca

Prch.me