Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

Reptitio mater studiorum est

UKLETE 90-ete!

U ’’modi’’ su tzv. ’90-te. Jedni ih ponavljaju, drugi citiraju, treći imitiraju. Neću slijediti nijednu varijantu zahvaljući već opisanoj knjizi,’’Ovoj strani se sudi’’ čiju sam odiseju od izdavača do buvljaka već opisao na ovoj strani, pa vam nudim u kratkim izvodima, hroniku onoga vremena. Evo prilike da vas jubilarno podśetim  kako je to bilo, a vi provjerite je li se išta promijenilo? Ovo su znakovi usput, objavljeni u prvoj polovini 1991. uoči rata; a na vama je da provjerite je li ih iźelo vrijeme za tri decenije.

***

I kada bih morao pisati nekome svome u tuđini, napisa’ bih mu:”Dragi moj, ovamo je kao kad si otiša’ i dođi samo ako ćeš kosti da ostaviš. Isto kao onda, godine počinju januarom, s tom razlikom što sada stvarno ne znamo kako će svršiti.”

      ***      

Ovo će još dugo! I kad bi popadalo sve što visi, opet bi se ponovili isti. Nama se drugo ništa desiti ne može osim ponavljanje. Istorija nam se ponavlja. Ponavljači nam se ponavljaju. Crna Gora pada na popravnom, uvijek iz istog predmeta.

***

Za Uskrs, u srećnim zemljama, ljudi se tucaju jajima, a u nas… ljudima. Zapravo, ljudima se tucaju njihovi preśednici bez jaja…. Više nema šale ni za prvi april. Već javljaju da ima ozbiljno ranjenih, a očekuju se i ozbiljno mrtvi. Kad bi se umrtvili preśenici republika, (koji treba da pregovaraju na Cetinju o spašavanju YU)…Cetinjani bi ih rado ispratili, mrtve, zadovoljni!                                        

***

Do udesa je ipak moralo doći… jer ko gođ dođe u Beograd (sa područja bivše Yu) proglasi se Srbinom…I odma’ im pravi ustav, zastavu i himnu. Urodjena srpčad već sviraju new jugo himnu, Marš na Drinu.

 ***

Ti mali Crnogorci, a veliki Srbi, svaki dan učlanjuju najvišeg Crnogorca u svaku svoju partiju. S njim ruše druge, s njim dižu sebe, s njim će i padati, i sebe srušiti… Svi mu nose sliku, separatisti, nacionalisti, komunisti, anarhisti, pučisti… Svi slobisti. Vidio sam Njegoša u četnicima… Dobro im stoji, potpuno se uklapa, mada je prelijep za četnika! Sada se pripremaju da sa njim krenu, da ruše i njega, odnosno njegov spomenik na Lovćenu. Spomenik se ne uklapa u sve u što su uklopili vladiku.  

 ***

Sve se znalo osim da, većih protivnika Jugoslaviji neće biti od onih koji su je 1918. sačinili. Glupost se potvrđuje najmanje dva puta. Nema Jugoslavije bez njih, a sa njima pogotovo. Sada se za nju zalaže jedino Crna Gora koja je nije sačinjala. Samo začinila.

            “Komunisti majku vam četničku”, vikao je jedan pred Skupštinom Jugoslavije… Kliču mu. Živeo, Živeo !

P.S. Hrvati nazočno dave Jugoslovene (davljenje vojnika JNA na tenku u Splitu’91). Srbi je pridavljuju tenkovima. TENK YU.                        

 ***

Jedan Srbin mi je ovako približio  M. Miljanova: ”Kako je bre, taj Marko bio mudar čovek, a mi ga nismo učili u školi, samo smo ga spominjali…” Odgovaram: ’’Ni mi ga nijesmo učili,  jer ste nam vi štampali udžbenike!

 ***

U statistici nas nema… Statistika ćuti! Boje se da se ne čuje koliko je Crnogoraca na jednom mjestu. Što bi ovo moglo biti? Ima li nas više nego što je planirano, ili smo nekima pobrkali planove? Ne znamo jedino mi i Albanci sa Kosova koliko nas ima. Njima, medjutim, statistika nije uradila ništa da se vidi koliko ih ima, a nama jeste sve – da nas nema!?

Ako statistika nije ’’podmitljiva’’, statističari izgleda jesu. Nije bez razloga statistika namještena tako da joj policija dođe s leđa. (Za neupućene, statistika je sustanar u istoj zgradi sa MUP-om CG).

P.S. Za sada, svi su se izračunali, preračunali i prebrojali, liše nas! U Crnoj Gori su nas otpisali, a u drugim krajevima nas pripisuju sebi, ili nas prebrojavaju za sebe.

  ***

Kako sada stvari stoje ne bi se moglo reći da je narod nedužan, jer ko je zadužio vođe na zavođenje ovakvog kola. Jedan od takvih zavodnika revolucije i naroda bio  je i Đido (Milovan Djilas)…Danas on odustaje od svega i svačega, ali od sebe ne odustaje. Svašta bi uradio svojima da bude s drugima, a naročito s prvima. Tako je izjavio da protiv Slobe ne bi ništa govorio, jer on mu je obezbijedio pravo glasa. Zbog svog prava na glas, nekada je nebrojenim Crnogorcima oduzeo pravo na život. Tako Crnogorci nikad ne krenu na druge, a ni drugi na njih. Sve što drugi rade, jedni-drugima, Crnogorci učine sebi…kad đilasi počnu!

    ***

Jedan od mojih nedavnih saputnika s puta po Bosni… mi je usput rekao: Poslije dobrih dolaze slabi, a poslije slabih gori, a  poslije ovih može još gore. U nas je, bolan, dobro kad gore biti ne more. Tako je u nas od kako znam za nas, jebo ti nas… Ko što će bit na kraju.

 ***

Baš ovaj narod je baš ovo zaslužio, jer je baš on izabrao ova rukovodstva koja mu baš sve po spisku sređuju… Da su izabranici naroda na vrijeme pali, Jugoslavija bi već ustala. Pošto nijesmo mogli da uđemo u Evropu, ona je pokušala da uđe u nas, i da nas, na časnu riječ, prisajedini. Ali u fukare oči od splačine. Što nijesu uspjeli da nam završe tri čovjeka Evropske zajednice, za miroljubivo rješenje na Balkanu, mi smo završili njima za tri dana… Umjesto evropeizacije Balkana, balkanizirali smo Evropu…. i sada oni rade po našem receptu! Mijenjaju mišljenje svaki čas.                                               

 ***

Ipak  najveći  srbopatriotizam objavila je crnogorska POBJEDA kad je na dan rata (četvrtak 17.jun) objavila: ”Poginula četiri Srbina” krupnim slovima i na koricama. Istoga dana srpska “Politika” na prvoj strani ima naslov:’’Ginemo svi!’’

P.S. Ako je tako, a tako je…i puklo je, predaću se unutrašnjem neprijatelju pošto spoljnih nemamo! 

***

KUKU ZEMLJI…

CRNOGORCI SU OVOGA PUTA POBRKALI IZDAJU I PREDAJU

Ako ovu zemlju počnu da izdaju branioci onda joj se ništa drugo ne može desiti, osim da je brane izdajnici. Crnogorci su ovoga puta pobrkali izdaju i predaju. Ako se ne predaš Srbima  izdajnik si!

P.S. Crnu Goru u nekim prilikama neki zauzmu bez ijednog metka, ali da je zauzmu Crnogorci? To bez metka ne može!

 ***

Poslednji tekst u ovom  prepisu originala iz 1991. Prvi je u knjizi ’’Ovoj strani se sudi’’. Do sada je objavljen najmanje dva puta, pa pošto smo od onda više puta išli u tri…?, neka i on ide tamo. Evo ga! 

Razgovaraju dva Crnogorca.

   -Ču li da smo postali ekološka država?

   -Što ti to znači?

   -Znači… da nećeš smjet ni da prneš u Crnu Goru ako nijesi  veliki  Srbin! 

P.S. …I tako trideset godina…

                                                                                                                 M.R.Š.