Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

REAGOVANJE FONDACIJE SV. PETAR CETINJSKI

STROGO KONTROLISANA GLASILA – NIJESU SMJELI ILI NIJESI ŠĆELI!?

Povodom protesta DF-a, Fondacija Sv. Petar Cetinjski reagovala je 22. 10. ‘015 god. izjavljujući  svoj stav o tim događajima kao i o polemičkim mišljenjima na tu temu. Međutim tekst reagovanja nije objavilo nijedno glasilo u Crnoj Gori… pa ni naš satirični glasnik. Smatrali smo da ozbiljnost teksta ne pripada profilu našeg glasila.

Budući da ga niko nije smio ili htio objaviti shvatili smo da satira može biti i ćutanje. Nudimo vam reagovanje Fondacije Sveti Petar Cetinjski na uvid pa sami procijenite suštinu i smisao teksta i eventualne razloge ćutanja medija. Možda će oko običnog čitaoca otkriti suštinu!?

 

FONDACIJA SVETI PETER CETINJSKI

Fondacija Sveti Petar Cetinjski temelji svoje djelovanje na snazi riječi kao tekovini najvećeg crnogorskog državnika u njenoj milenijumskoj istoriji. Sv. Petar je bio i moćan vojskovođa u odbrani slobode, ali njegova umnost državnika nadilazi sva vremena u kojima je Crna Gora nastajala i opstala. Njegova riječ je imala moć presude bez kazne i nasilja. Ovih dana se povodom protesta koji su se odigravali pred Parlamentom Crne Gore dugotrajno i žučno polemiše dali je bilo nasilja? Svako nasilje počinje kad se zanemari riječ kao jedino sredstvo sporazuma. Ako je sa nadležnim institucijama ugovoreno mjesto i vrijeme protesta, a o tome se uglavnom ne govori, onda se takav dogovor mora poštovati. Ukoliko ga bilo koja strana prekrši, na scenu stupa zakon ili ”stega” kako je Cetinjski Svetac zakon nazivao. Fondacija Sv. Petar Cetinjski uvijek daje prednost duhu riječi u odnosu na duh stege. Treba se vraćati toj riječi ako želimo razumjeti jedni druge u momentima koji i nijesu sporni ako se riječi držimo.

Svjedoci smo, da se vrlo često, koriste poruke dinastije Petrović u korist Crne Gore a nerijetko i na njenu štetu. Tekućim povodom, citiraćemo Petra II Petrovića Njegoša čija moćna misao visoko nadilazi vrijeme nastanka. Ovako je zapisao: ’’Slobodnoj Crnoj Gori priliči samo, da od slobodne drzave kao sto je Amerika primi pomoć, kad već ne moze bez nje biti.’’

Njegoš je izgleda, naš savremenik za sva vremena, pa na drugom mjestu kaže: ’’Rusiju volim, ali ne volim da mi se svakom prilikom daje osjećati cijena te pomoći. Ja, gospodar slobodne Crne Gore, pravi sam rob petrogradskih ćudi. To mi je dodijalo, pa hoću taj jaram da zbacim.’’

S poštovanjem Fondacija Sveti Petar Cetinjski

Predśednik Dragoljub Rašović
U Podgorici 22. 10. 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedno mišljenje o “REAGOVANJE FONDACIJE SV. PETAR CETINJSKI

Komentari su zatvoreni.