Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

PRČ NEĐELJE

P(r)ost protest!

Borio sam se za spomenik Ljubu Čupiću više od četiri decenije i uspio. A oni koji su ga svečano otvorili (2018.) nijesu se borili niti jednog dana…niti iko njihov za zemana njihove vlasti. Pogođen sujetom što to nije njihova ideja, jedan njihov bivši minister vanjskih poslova i Co. je tada, pokušao diverzantski da osujeti postavljanje ’’Heroja na Korzu’’ proturajući intrigu da od spomenika nema ništa, iako je Heroj već bio na putu za Crnu Goru. Toliko o ondašnjoj vladajućoj pakosti i zlosti njihove (dvorske Madam de Popmpadur R.V.), koja je imala šire ovlasti od današnje ministarke za četiri oblasti.

Danas, kad je ‘’Heroj na Korzu’’ na svom mjestu, stavili su, (izgubljeni na izborima) monopol na spomeničko zdanje…pa i na pišanje. Čovjek koji je pokušao u NK da brani spomenik od skrnavitelja, govorio je sjedeći (iz fizičko zdravstenih razloga) i tu zamjerke nema. Međutim ima simbolike! Govoriti iz tog položaja u ime antifažma, znači ne samo reći, nego i leći na rudu. Ali uspostaviti monopol da niko osim njihovi (DPS) ne može progovoriti ni riječi je sramna manipulacija, manipulatora. Ja sam pogođen! Tvorio sam i stvorio tu ideju da Heroj bude tu đe je, u centru i grada, i pažnje, i opomene! Nesporno je i razumijevanje, prije svega ktitora D.Đ. i gradske uprave Nikšića. U čemu je onda problem i razlika? Oni koji su, kako bi Crnogorci rekli; otpišivali spomenik, a sad ga brane od zapišavanja… 76 godina od strijeljanja Heroja, ni komunisti, ni njihovi nasljednici DPS, nijesu ni pomislili da Ljuba vrate na mjesto boravka, njegovu ulicu i trg. One, kojima je na um palo da to urade, nijesu pozvali ni na svečano otvaranje. A po nalogu vlasti izbrisano je sa spomeničke table i ime autora idejnog projekta,  iako je projekat registrovan 2017. u nadležnoj ustanovi Crne Gore za patente i originalne ideje. Krađa autorskog djela je strogo kažnjiva po međunardniom pravu ali i ta pravila su ovđe zapišana. Ime autora je bilo najstinijim slovima izleveno u uglu spomen ploče, što je takođe po zakonu obaveza. Oni su ga izbrusili i otpisali autora. Tako su silom na sramotu uzurpirali i autorska prava.

Sa Narodnim herojem javno manipulišu i neznalice, a među njima i neki istoričari koji o njemu znaju malo ili ništa. Povode se za pripovijestima s koljena na koljeno, kao iz nepismenih vremena. Najveće neznalice su oni koji ga porede sa Če Gevarom, koji baš nikakvog traga niti uticaja nije ostvario na ovim prostorima, za razliku od Čupića koji je ovđe, za crnogorski i sav antifašistički svijet, ostavio sve…i život!  Takvim neznalicama ni vrijeme, kao viša sila pomoći ne može, jer se ni u njega ne razumiju. Ljubo je u žrtvovanju za svoj narod i slobodu, 1942. čitavih četvrt vijeka, preteka Če Gevaru. Kako onda može neko ko je toliko vremenski zakasnio, kao Če, (ubijen 1967.) biti uzor onome koji ga je vremenski pretekao, svjesno se opredjeljući za žrtvu Slobode još 1942. Če se borio protiv lokalnih apsulutizama Latinske Amerika, a Ljubo protiv pandemije fažisma koja je nasrnula na sve kontinete i civilizaciju.

 

Povodom postavljanja skulpture, predložio sam da se instalira video nadzor nad spomenikom, jer je postavljen na biljegu fašistima i prvoj liniji fronta antifašizma… da ga nijedan namjernik suminut ne može. Ali ovđe može sve… i nikome ništa. Jedan zlikovac je zapišao spomenik, a ovi kolektivno zapišavaju teritoriju, otpišujući i razagoneći Crnogorace da ga iko brani liše njih. Ako ova vlast svim silama razdvaja zemlju na Srbe i Crnogorce, prethodna joj je trasirala put, razdvajajući Crnu Goru na DPS i Crnogoce. ’’Sram vas bilo pogani izrodi!’’

A ako sam neđe pobrka, eto vi Njegoš pa š njim nakončajte.

P.S. Kad smo u Parizu, đe je Heroju vajan spomenik, u jednom ’’crvenom’’ kaffeu okačili Ljuba pored Če Gevare, Če je ličio na šustera, a Ljubo na akademika čije je djelo ostvareno (ne mislim na CANU)! Gazda nije mogao to da izdrži pa je Ljuba posebno izvjesio. Uostalom, uporedite! Samo se ne lažite!?

                                                                                                           M.R.Š.