Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

PRČ DANA

SLAVA PLIM BORCIMA ZA CG

Od knjaževine i kraljevine Crne Gore počela je industrijalizacija ove države. Otišao je danas i poslednji gigant na gubilište; Duvanski Kombinat Podgorica. Pao je kao starac koga su najrođeniji ubili ”lapotom” (pogača na glavu pa meljem po pogači) i ako taj paganski običaj nikada nije bio poznat u Crnoj Gori.

SrpskiBar3
”Vjenčanje Crne Gore s morem”

Knjaz i kralj Nikola ostavio je nekoliko pravih giganata crnogorskoj privredi u nasljeđe. DK – Podgorica, Primorka – Bar, Pivara – Nikšić. Svi su pogubljeni nakon jednog vijeka. Uostalom pali su kao i svi redom, veliki privredni giganti iz doba Prve Republike koja je pripadala SFRJ.

ekonom542942015

Pretekla je samo pivara Trebjesa ali je odavno u tuđim rukama i ako su od njenog piva, isljučivo Crnogorci, napravili svjetski brend kad je čuveni pjesnik i aforističar Duško Radović napravio najčuveniju reklamu za Trebjesu: ”Pite Nikšićko Pivo kad nemate boljega”. Kad su na vlast došli ”mladi, lijepi i pametni” prodali su Nikšićko ”boljemu” da bi od njega, bolji, uspješno napravio gore pivo. Tako se ta vlast trsila svih CG dobara. I Luku Bar je utemeljio kralj-Gospodar a ona danas ide od ruke do ruke i najrađe bi je dali nekome ispod ruke. Od tada su Crnogorci  u ”traljama” kao u pjesmi Br. Radičevića (i tog prezimena smo imali za izvoz)… Pa Branko, u svojoj oproštajnoj pjesmi sa životom, veli: ”Sve nestade što vam dati spravlja u traljama otac vas ostavlja!”

cropped-slider6

Prch.me