Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

NA INTENZIVNOJ NJEZI

To javno razjebavanje crnogorskog školstva uzdrmalo je koaliciju na vlasti, pa zato svoje provaljene ćukove, drži na intenzivnoj njezi. Sve se zna, ali se ne zna, ko je prepisivao, niti ko je za ostavku. Hrvati likuju što im drugi kopiraju čak i neuspješne prijedloge. Hrvatski ”kurikulumi” za unaprjeđivanje školstva, na čelu sa izvjesnim ”ekspertom” Jokićem, su bili u fazi prijedloga koji nije prošao, ali i taj neuspjeli ekspert još više likuje. Tamo ga ne priznaju a u CG prepisuju pa je to za njega uspjeh… jer je njegov nacrt zavaljenim Crnogorcima pao ”ka’ ćuku tica”. To što su domaći ćukovi-eksperti prepisali, su obične tričarije koje su puka kompilacija stotina drugih programa koji su svuda prisutni i podrazumijeva ih svako savremno školstvo odavde do Amerike, pa kod Hrvata nije trebalo otkrivati Ameriku.

Ali stanju u crnogorskom školstvu i obrazovanju prethodi uvod makar u vidu napomene. Crna Gora je poslije II svj. rata isporučila Jugoslaviji 1200 prosvjetnih radnika raznih profila, jer CG nije imala đe da ih zaposli.   Oni su se razmiljeli po varošima i gradovima, obrazovanjem, oskudne Juge. Mnogi su stigli i do prijestonica ondašnjih republika i profesora univerziteta. Najviše ih je bilo na Beogradskim fakultetima jer su obrazovani po njihovim udžbenicima pa su im odgovarali samo tako. Dobili su ih na gotovo a da u njih ništa ulagali nijesu. Svi su oni (Crnogorci) tako stasali na tuđim programima i udžbenicima napisanim izvan Crne Gore. Crnogorci objektivno i ne znaju da naprave svoje programe i udžbenike i vazda su krijumčarili tuđe a iznad svega najviše su se bojali vlastitog postojanja i priznavanja sebe. CG fakultete su pokretali tuđi profesori, dok su CG profesori bili stručnjaci bez mane, na tuđim. Ma nikoga ne zabolje, ni ona stvar, za prepisivanje od Hrvata (kao da je što drugo i bilo prisutno u crnogorskom školstvu) no ig zabolje što nije prepisano od Srba… Tada ih ništa zaboljelo ne bi a ovi bi prećutali prepis originala i pozdravili još jednu ”bratsku” kolaboraciju… A svi znamo da dres-gaće za Fizičko vaspitanje zbog higijene, treba prati i na Berkliju i na Bihoru.

Sada je politika u CG odigrala svoju kadrovsku igranku. Svi znaju da su koalicionisti, Bošnjačka stranka i SD (Socijal-Demokrati) darovne partije kojima je DPS, da bi stekao koaliciju, darovao i svoje glasove… A darovnome konju se zubi ne gledaju. Međutim, i najslavniji konj u istoriji, krilati Pegaz, simbol mudrosti i pjesničke inspiracije, kod Grka i svega svijeta, još nikada nije postao direktor Zavoda za škostvo. U nas to može biti, u slavu neslavne koalicije, i lokalni nastavnik iz seoske škole iz zabačenog mjesta sa Bihora. I sasvim je opravdano da čo'ek s takvog lokaliteta, i ako prirodno pitomog i bistrog duha po mentalitetu, ne može na prečac postati stručnjak za školstvo i obrazovanje. A ukoliko se Bihoru želi pomoći školstvom, onda se ne upućuje čo'ek odande u Zavod za školstvo, već obrnuto, iz zavoda na Bihor… jer bistrina nije obrazovna kategorija već prirodna osobina koja se ima baz škole.

P.S…Za početnike!
Čak i  veliki učitelj Kim Džong Un, ”rođeni genije”, morao je ići u školu i ako je u prvom Osnovne već bio general. Što crnogorski diktatori neznanja ne prepisaše  kurikulume od diktatora no ih kurte iz okruženja, premeću s kur… na kurikulum, a to izgleda, lakše podnose no ostavku… Pa tako crnogorska vlast intenzivno umnožava kadrove bez obraza i obrazovanja.

                                                                                                                                                       M.R.Š.