Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

PAŽNJA, PAŽNJA!

Nije dobro kad nas (dez)informišu iz Brisela o stanju u Crnoj Gori i stvarima o kojima smo baš dobro informisani. Još je gore kada odavde na njih nema reagovanja no se primaju bespogovorno kao gotova stvar. Povodom prihvatanja Temeljnog ugovora, na nivou Vlade Dritana Abazovića, iz EU establišmenta stigla je zvanična poruka da to ne zanima Brisel tj. Evropu, jer se radi o unutrašnjoj stvari Crne Gore. Drugim riječima njih interesuje eventualni spoljni uticaj na Crnu Goru a untrašnje neka interno rješava sama. Kad se tako nešto pošalje iz Brisela kao zvaničan stav i ”podrška” to se ovđe razumije kao podržavanje one strane koja je iz temelja protiv bilo kakvog pristupa evropskim integracijama… (liše evropskih fondova). Takva podrška je kamen temeljac za rastemeljenje svega što je evropsko a utemeljenje svega što je prosrpsko-rusko nasljeđe odakle se sve sponzoriše.

Zašto nas Evropa dezinformiše o našoj stvarnosti sa briselske adrese i distance? Zašto, kad zna, kao što je opšte poznato da iz Beograda već tri decenije sa iste adrese, dolaze i prolaze kao opšte dobro za srpski svet, svaka vrsta unijaćenja Crnogoraca (a i drugih) od imovine do nacije. Od toga ne odustaje srpski pregaoci ni po cijenu Haga, đe je znatan dio radikalno-ratnih huškača, izvođača rata i zločina procesuiran, zatvoren, vlastitim zlom umoren ili umiren doživotnom robijom. Kad se sve to posloži, a toga je na desetine hiljada dokumenata, Evropa se pravi slijepa ili kratkovida pa ne vidi već toliko puta viđeno; da je u prijestonici Srbije sve zakuvano a potom zaprženo nepodnošljivim menijem mržnje prema svakom susjedu. Zašto baš prema susjedima? Zato što se nacistički ima pretendovati na susjedne teritorije, imovinu, stanovništvo, istoriju i geografiju. Sve po protokolu iz ”Žitija Svetog Simeona”- Stefana Nemanje I, o kome je neizbrisiv trag ostavio  njegov sin Stefana Prvovjenčani (puno ime, Stefean Nemanja II, Prvovjenčani 1217–1227). Govoreći o svom ocu i njegovoj agresiji na susjede, (koja je porediva sa biblijskim Strašnim sudom), on kaže da je njegov otac Sveti Semeon, raški župan, sve susjedne zemlje i gradove tako sravnio sa zemljom da kamen na kamenu ostao nije te da tu ljdska stopa više kročiti ne može. (U CG je srušio sve do Kotora). I tako osam vjekova se njeguje i primjenjuje (kad ih zapane) ta tradicija svesrpskog sveta, pa bi se moglo poželjeti onih njihovih 500 godina pod Turcima kao opšte dobro, jer da su vladali Srbi možda zaista kamena na kamenu ostalo ne bi.

O tome na Zapadu pojma nemaju ili ne žele da imaju, jer su i oni krstašili, u svojoj tradiciji poput srpske, najmanje četiri puta po zemljama istočno od Zapadnog Raja pokušavajući da stvore uljudan svijet; ognjem, mačem i pljačkom. To ali i kolonijalizam su ih uzdigli, pa danas mogu da diktiraju humanizam i demokratiju do mile volje! Prema tome na Zapadu ništa novo! Ali moglo bi biti, ako shvate da sve što se dešava Crnoj Gori i ponekim susjedima je načertanije osmovjekovne agreseije istovjetnog tipa i istog protagoniste. Praštali ili ne praštali nekome prošlost ona je prolazna po sebi i ne bi je trebalo vraćati iako je nophodno obraćati pažnju na nju.

Otuda je nejasno a i ne prihvatljivo da nam iz Evrope ozvaničeno saopšte da je ovo što čini država i državna crkva Srbije, unutrašnja stvar Crnogoraca i Crne Gore. Ako odista misli tako kako govore, onda Evropa zaista pojama nema. Da bi to bila ”unutrašnja stvar” Crne Gore  morala bi Crna Gora biti dio Srbije pa da tu unutrašnjst opravdano dijeli sa njom. Ali budući da je Crna Gora nezavisna i kao takva članica NATO saveza, onda su joj tanki evropski saveznici. Baš tanki ako ne razumiju da je ovo isključivo agresivna vanjska politika države Srbije sa paramilitarnom SPC koju Srbija svim silama navodi na Crnu Goru da je razvede od držanvosti. Ovaj današnji  diskretni evropski mig  Srbiji pomalo podsjeća na indiskretno namigivanje iz 1918. kada su Crnu Goru saveznnicu prepuštili Srbiji da je pohara do granice genocida. Tada je francuski premijer Žorž Klemanso rekao da su beznadežne Srbe sa Solunskog fronta izvukli Francuzi iz pakla njihove zablude da bilo koga pobijede bez saveznika za razliku od Crne Gore koja nikad niti u jednom ratu i bitkama nije imala saveznike osim u I svj. ratu…a oni su je izdali! Pa da ne bi Ž. Klamansoa prepričavali evo ga u citatu:”Srbi su se dovukli za repovima naših konja, oni su strvinari savezničkih pobjeda!”

Bez obzira na autentičnu pripovijest frnacuskog premijera, Francuska je znatno doprinijela Pogibiji crnogorske države 1918. Kasnije se (nedavno) sporadično izvinila Crnoj Gori na nižoj diplomatskoj razini, ali još namiguje podrepašima. Da se ne bi naivno razumjeli, niko ne očekuje da se NATO nastani u Cetinjskom manastiru i odande brani crnogorske nezavisne tekovine države, ali neka bar malo uzdrže od namigivanja jer je toliko učestalo da liči na facijalis. A facijalis je bolest promaje i oboljenje koje može da prerastre u parlalizu.  Evo kako to definiše nauka! Nervus facijalis inerviše mimičnu muskulaturu. Najvažniji mišići koje inerviše su m. frontalis (nabiranje čela), m. orbicularis oculi (zatvaranje očiju), m. orbicularis oris (pokazivanje zuba) i m. platysma…EU zatvara  oči pred očiglednom vanjskom agresijom na Crnu Goru, a bilo bi učikovito da maker diskretno, pokaže zube ovijanom spoljnom protivniku Crne Gore.

                                                                                                                               M.R.Š.