Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

NJEGOŠ

Njegoš je najviđenija ličnost svoga vremena među pjesnicima i državnicima. Evropa do njega nije imala stasitijeg vladara i glasovitijeg pjesnika na vlasti. Njegoš je oličenje ideala Platonove ’’Države’’; Mudrac na čelu! Njegoš je Govorio šest jezika a prevodio sa četiri. Đe god bi odsjeo, čekali su ga. Đe gođ bi pošao, pratili su ga… Od Napulja i Rima do Beča i Sankt-Peterburga. Bio je najznamenitiji reprezent male suverene države, koju je svijet tražio na mapi, kao Zadnju Poštu Slobode na porobljenom Balkanu. Danas bi rekli; bio je zvijezda evropskog neba i ako nije bilo ni Javnog servisa, ni Pobjede, ni Vijesti, ni Dana današnjega.

Njegovo djelo, osobiti stas i ubojiti glas, bili su jedina i najača glasila, koja su Crnu Goru i Njegoša promovisali u tom svijetu i vijeku. Čovjek mimo druge!  ’’Vladar među pjesnicima i pjesnik među vladarima.’’

florence

”Pod mojim prozorima šušti bistra reka Arno, tihi jutarnji vetrić raznosi mirise cveća; po ulicama vrvi svet peške i na kolima; čuju se pozdravi lepih devojaka što na mostu cveće prodaju… a ja podnimljen sedim na prozoru. Lep pogled na varoš nimalo me ne zanima: osećam drugo vreme. Vladika i njegovi Crnogorci prekjuče su oputovali. Navikao sam bio na društvo i na razgovor, pa mi je sada neobično. Među putnicima što su u ovoj gostionici (hotelu), imam nekoliko dobrih poznanika, ali to su tuđi ljudi, tuđ jezik, tuđi običaji. Sa Crnogorcima bilo mi je milije i veselije družiti se i razgovarati. Njihove priče o Crnoj Gori zanimale su me. Putujući u njihovom društvu, činilo mi se da nisam u tuđoj zemlji. Naročito poznanstvo s Vladikom i njegovi razgovori ostaće mi kao najlepši spomen celog života. – Ovo putovanje bilo je kao kava šetnja, kao duga šetnja kroz čitavu poznatu prošlost. Proći kroz Italiju, to je toliko koliko proći kroz dvadeset vekova. Svaki vek ostavio je spomen svoga života. Ko vidi i prouči ove znamenite ostatke, čini mu se da je živeo dve hiljade godina… Vladika se vratio u Livorno, a odande će preko Đenove i Turina u Veneciju.”

U Florencu, maja 1851.    ”Pisma iz Italije”                                                  Ljuba Nenadović

Prch.me