Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

NESVIJEST

Crna Gora nema svijesti  o sebi i svojoj državi, pa je do besvijesti razgrađuje, misleći na tuđu. U mentalitetu podneblja, tj. Dinarca je, kaže Andrić,  da nijednu stvar ne umije dovesti do kraja! Kako je proznu rečenicu Sv. Petra Cetinjskog on smatrao najboljom u sveukupnoj književnosti na ovim prostorima u 19.v., očigledno je da se Ivo malo ogrebao o Sveca. A Svetac je još konkretniji pa vleli; Crnogorci, činite što znate a ne znate što činite? I tako nam zemeljski dani teku.Ta esencija o mentalitetu je vjerovatno najcitiranije misao u nas, ali, ne znate što činite, nikad nikoga nije korigovala…Ovo stoga što Crnogorci vazda procjenjuju i ocjenjuju druge, sebe nikad. Služe se uglavnom kvalifikacijame, rijetko dokazima. Stoga je jasno da se državom niko nije bavio po suštini, već sobom po dubini.

Prva prič(ic)a o kadrovima.

Došao sam u tv, davno, iz druge informativne kuće. Prošao konkurs i prijemni test iz  informativnog pisanja i na kraju pristupio pravnoj proceduri u kojoj ničega komplikovanog nema. Međutim ima! Otišao sam u neku potkrorvnu kancelariju k šefu pravne službe da moj prijem službeno ozakoni. Zatekao sam ga u stojećem položaju. Pantalone su bile u šoferkom stilu, s prijeda spuštene ispod pupka. Iznad njih spušten, ne stomak, no baš drob. I ruke su mu bile spuštene kao da da mu ničemu ne služe osim da ih ima. Glava usađena u ramena i pognuta, s licem na kome nije bilo izraza i ničega za opis. Dembo! Kosa mu je ćetala odmah iznad obrva a završavala nekakvom neodređenom ćubom. Imao je neki pritalaušeni pogled na podmuklo …I odmah mi je rekao što ne može, u smislu da sumnja a validnost mog prijema, ali nije imao kud, sve je potpisano od komisije i prihvaćeno od uprave televizije.  Od tada se više nikad nijesmo sreli da razmijenimo riječ, osim nijemo u prolazu. Kad je krenula AB krajem 80-ih, demonstrirao je protiv vlasti koja ga je kadrovski ovlastila da pravno uredi državnu televiziju. Vlast je pala a on se uneredio u one koji su ga kadrovali. Ustao je da ih ruši i kao expert za tu rabotu napuštio RTV Titograd. Prvo javno isticanje mu je objavila ista televizija. Poveo je maloljetnu đecu, guslare, da gude S.Miloševiću na Dedinju. Sloba ga je iz te prezentacije proizveo u izbornika svog režima u CG  i dao mu ovlast da raspušti specijalnu jedinicu MUP-a i napravi novu za potrebe naručioca. Čak je ovaj zdembani čo'ek, kao svoj učinak priredio smotru nove jedinice za prevaspitavanje  Crne Gore. Tv mu je došla na noge i bila nazočna. Poslije ovolike upotrebe dembo je neđe nestao. Strka! Nije ga bilo ni u prosrpskim strankama …Ali ovo nije priča o nestanku već o nastanku kadrova, tu i tamo, a naročito ovđe.

Druga prič(ic)a o kadrovima.

Iz Disrtibucije (EPCG)pismeno su mi, nedavno, naložili kaznu(u vidu kamete) što nijesam na vrijeme produžio (ucjenjivački)ugovor o plaćanju”zaostalih dugova”. Zaostalost je nastala prije više od decenije kad su me uhvatili da ”kradem” na kućnom brojilu. U avgustu te godine, kad zbog ozbiljnih zdravstvenih okolnosti u porodici i liječenja, baš nikoga nije bilo u kući stigao mi je račun za naplatu od 21.000 KW sati potrošnje. Jedan pristojniji tehničar me duhovito pitao da li možda ja tajno držim u kući pogon'hladne valjaonice’? Ništa nije pomoglo da ne budeem lopov! Provjera mreže sa opterećenjem, i kojekakve expertize nijesu pokazale da je bilo ikakve greška u kući, ali sat je brojio nebrojene kw. Na kraju su postavili digitalno brojilo na ulici koje bi trebalo da špijunira  moju krađu. Ispostavilo se da preko njihovog brojila, na koje se ne da uticati, ja trošim dva i po puta manje, nego na vlastitom uređaju. Šta se ustvari desilo? Kad bi određeni njihovi stručnjaci  dolazili(redovno) na kontrolu kućnog brojila oni su brkali u njega i nabijali kw po svom nahođenju da bi uvećali račune.(A znana je i osoba u EPCG koja je to osmislila). Išao sam do najviših nadležnosti u upravi EPCG ali niko nije htio da postupi po njihovim zapisnicima, da se sat baždari. Za utjehu su mi dali kredit na rate da podijelimo teret …na moj račun! Tako se krade u državi i državnoj firmi i nastavlja se, svjedno ko je na vlasti po dubini. Eto zbog čega sam kažnjen što nijesam na vrijeme produžio ugovor. Novokomponovani expert ove klonule vlasti, mislim geolog, postavljen je za nadležnog experta u Distribuciji EPCG. Rekao mi je da sam uredno obaviješten preko pošte za produžetak ugovora ali da se nijesma odazvao. Po njemu, poštanska ‘ispravna’ povratnica imala je ‘validan’ potpis prijema iako to nijesam potpisao ja. Izvadio sam l.k. i pokazao svoj biometrijski zaštićeni potpis.”Ne” kazao je”ovo je za nas ispravno i mi ćemo vas isključiti!”…Tako je ostala važeća nečija žvrljotina koja ništa ne znači a kamoli potpis a ja sam platio ucjenu da me ne bi suspendovali sa mreže. U državi u kojoj ne važi ni ono što ti ona ovjeri, tu države nema ni za lijek…niti joj lijeka ima. A da znate šta nas jošte čeka… ako se nastavi takav (ne)red? Taj red može u nedogled.

Kad se tako vlada ”voljom naroda” i Vlade, onda se po dubini krade. Na toj bazi je napravljena”Evropa sad”, prepisana od AV iz Beograda. A kad krade država svoje državljane onda su državljani obavezani  da je potkradaju. Na to dolazi kao začin malo zatvora a malo više pritvora dako se namjernici ‘opamete’?

 Tako je i sa drogom za dva grama zatvaraju, za tonu, samo pritvaraju. Naprečac  su zataškali (ne)čuveni promet drogom, s još nečuvenijim pohvalama za uspjeh otkrivanja. Ovako iskadrirani kadrovi, po svoj prilici, nijesu razabrali koji Eskobar stiže u Crnu Goru!?  Stigao je pravi da korumpirane razglavari.

                                                                                                                                          M.R.Š.