Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

NEMA TE VIŠE ALIJA!

Rudar Alija Sirotanović je bio Heroj socijalističkog rada i glavna zvijezda dinara. Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada, u Rudniku mrkog uglja “Breza”, 24. jula 1949. godine, iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord, ruskog rudara Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord  u iskopu uglja.

Tito je primio Aliju kao heroja. Kada ga je zapitao ’’kako da mu pomogne?’’, Alija mu je odgovorio, ’’nabavi mi veću lopatu’’! Sirotanović je odlikovan Ordenom junaka socijalističkog rada i postao je simbol jugoslovenske radničke klase. 

Alija preuzima nagradnog fiću
Alija preuzima nagradnog fiću

Alija je izazavao epidemiju rudarskih rekorda koji se danas ne mogu mjeriti ljudskim aršinima, već mašinama. Svega četiri dana pošto je Alija postavio rekord, uslijedio je niz obaranja rekorda, a zadnji je oboren 10. septembra iste godine, od strane Abdurahmana Babajića, koji je u rudniku „Banovići“ iskopao nevjerovatnih 1010 tona uglja za jednu smjenu. Rekord Abdurahmana Babajića niko nikad nije premašio.

Tabelarni prikaz rekordera
Rekorderi SFRJ

Abdurahman Babajić će ostati upamćen po tome što je radi postizanja boljih rezultata u radu, tražio da se namjenski napravi lopata koja je mnogo veća od standardne lopate. Po njegovim instrukcijama takva lopata je i napravljena, a rudari su je prozvali „Lopata Babajićka“. Ona se i danas koristi u rudnicima ali i domaćinstvima na cijelom prostoru nekadašnje Jugoslavije.

lopata-babajicka
„Lopata Babajićka“

P.S. Alija Sirotanović je umro u siromaštvu u 76.god.

Alija grli svoju bistu
Alija grli svoju bistu

Prch.me