Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

KORUPCIJA NEPODMITLJIVOG!?

Suštinu statistike sam shvatio davno iz jednog analitičkog teksta u kome  autor kaže “nepodmitljiva statistika!“ Iako to nije definicija, suština je neporeciva. To bude tako kad suverenitet suvih brojki govori sobom o svemu u jednom društvu. Međutim pred iskustvom, bar kod nas,“nepodmitljivost“je potkupljivs. Statistika nam je toliko sumnjiva da bi u konačnom mogla biti i neupotrebljiva. Sada evo i definicije:“Statistika je naučni metod koji se primenjuje sa svrhom opisivanja, procene i analize karakteristika grupa, bez identifikacije pojedinaca ili organizacija koje sačinjavaju takve grupe.“ Kao što vidite kod nas pada i definicija pred činjenicom da se želi prevjeriti i statistička vjernost.

Decenijama statistika je bila u Crnoj Gori podrazumjevajuća kategorija evidencije imovine i lica u kojoj nikad nije zabilježeno protivljenje. Pod tim regularnim okolnostima najviše se stanovnika do 1991.(kao Crnogoraci) se izjasnilo u Plužinama, Šavniku i Žabljaku. To se dešavalo decenijama prije zagađivanja okoline srpskim političkim nus-proizvdima. Sad su tamo deponije srpstva. Pozna statistika od 90-ih na ovamo govori da su Crnogorci konzumna roba koju možeš kupiti i potrošiti. Crnogorci vole ropstvo kao karakternu osobinu. Nemojte mi reći da se već ne obavlja ta konzumna trgovina u kešu i da mnogi neće iz tog računa promjenit porijeklo. Ta je robija jednako u tradiciji Crne Gore kao i njena sloboda.

Balša III, (kraj dinas. Balšića), umro je 28 aprila 1421.a već su mu se u maju po gradovima vijorile mletačke zastave. Po njegovoj smrti rat sa Venecijom je momentalno stao iako su sukobi durali više od dvije decenije a rat duže od jedne. Svi njegovi primorski gradovi su se predali bez pogovora a kamoli borbe. Zbog pizdunske pokornosti pred Mlečanima dobili su povlastice (jendokratne) a najzaslužniji, domaći izdajnici, prisegli položaje i nekretnine. Više im je pasalo da budu najmanici tuđinu nego vlasnici na svome. Već sam ranije, na ovom mjestu, objavio da je Vojislav(rodonačelnik dinastije Vojislavljevića) poslije bitke na Tuđemilu i stijecanja nezavisnosti, nije uspio da zavede svoju administraciju po županijama u kojima su do tada bila imperatorska, Viznatijska uprava!

Kad je knjaz Nikola donio Ustav (1905.) za Knjaževinu Crnu Goru, da poslanici suvereno i demokratski odlučuju, oni su je tako rasprutili, da su drugi odlučivali  o njoj, do istrage crnogorske države. Ruski agent na Cetinju N.M.Potapov svjedoči u svojim memoarima kako su mu se Crnogorci nudili za svaku vrstu službe od civilne do špijunske i vojničke…pa novodi primjer crnogorskih oficira i genrala Martinovića, koji je bio spreman služi ruskoj vojsci. Prvi ozbiljni statistički popis u Crnoj Gori obavljen je 1899. U originalu su čuva u nacionalnom arhivu na Cetinju i prilično je pohaban od prevelike znatiželje da se prepoznaju đedovi, đe su bili i kako su se pisali? Pitati ih ne možemo, a pisano pripadanje je bilo neupitno! Našao sam i svoga đeda Novicu Jokova. Bio je tada u Americi s nespornim crnogorskim pasošem.

Kada su došli komunisti na vlast i u CG, oni su pristali na tuđe udžbenike uz tipičnu crnogorsku podaničku opasku ‘ko će to sad pisat’, uzmi njigove“. To je razgospodarilo i kralja-gospodara a kasnije i komuniste. Tim putem smo došli do uprošćavanja i upropoštavanja naroda i našljedstva. Tako ispada da „puna“ demokratija dolazi kad se prosti narod još više zapušti a prava demokratija nastupa kad se prosti narod unaprijedi-obrazuje. Sad je sve preobraženo. Otuda su nam uprošteni na vlasti. Otada po mrežama plutaju razne poruke do poruge:“Glavari, vas treba popi(š)ati! Ko zamrkne ka Crnogorac a osvane ka Srbin, ne svitalo mu!“ Neko je je još u junu izvjesio bilbord s ovcama na glasačkom mjestu. Niko nije reagovao na drskost bilborda, samo su izgleda izašli oni koji su se u bravima prepznali. Ovih dana,pred popis, na putu je još jedan slogan:“BOJKOT, izdaje nas država! Ako se popis prema najavi odloži, za mjesec dana, to se može primiti kao prevara. Zašto? Prethodni termin je bio od 1. do 15. novebra. To znači da bi“odloženi“, bio odložen samo 15 dana. Pa nijesu valjda Crnogorci bravi da idu za ovakvim čobanima!?

M.R.Š.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.