Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

KAKO PRIHVATITI GLUPOST?

Premijer Dritan Abazović se sastao sa ambasadorom Turske u Crnoj Gori , Barišom Kalkavanom, i povodom zemljotresne katastrofe u toj zemlji utješio ga ovim riječima; da će se stanovništvo te zemlje izdići iznad tragedije koja ga je zadesila. Prvo, to nije tragedija anonimnog stanovništva već jednog naroda i katastrofa njegove zemlje. Ali šta zna takav premijer o gradiranju nesreće i terminološkom nijansiranju pri upotrebi odgovarajućih riječi. Nema toga ko može doseći smisao ove nerazumne i katastrofalne izjave. Kako to da se stanovništvo uzdigne? Da zaboravi? …Ili da prevaziđe, kako to ponekad izgovore bezumni političari, tek da nešto kažu. Drugo, ovaj premijer-drekavac ne zna šta znači stanovništvo a šta narod?(Doduše on i narad koji predstavlja smatra jedva stanovnicima). Takva glupost, još uvijek prvog čovjeka vlade, mogla bi se s jadom podnijeti, da nijesu stradali ljudi, državljani, na desetine hiljada, u nekim slučajevima i čitave porodice sad već golemo unesrećene Turske. To je izrekao tako, kao da ga ništa od te ljudske nesreća ne dotiče, ili kao da ga se i ne tiče, ili ga se tiče samo proforme. Ta frigidna izjava je ponižavajuća za zemlju koja je sličnu katastrofu doživjela a za koju joj je i Turska pritekla solidarno uz saosjećanu pomoć. Stoga, bez obzira što ta i takva izjava prećutana u javnosti, Crna Gora se ne može uzdići iznad te besmislice koja pored ostalog i vulgarno zvuči, gotovo kao psovka. Eto takvi nam vode državu i pretenduju i dalje da to čine. Ali ako se to desi, to onda ne čini on nego mi.

***

Jedan mlađani Rus se usudio da usred bjela grada Biograda i u pobijela dana prekreči fašistički grafit i već ovoštalu parolu srpskog porekla „Smrt Ukrajini“. To je bezmalo nevjerovatno ali se stvarno desilo i postoje vjerodostojni dokazi. Istovremeno na Sastavcima dviju opjevanih rijeka  Ribnice i Morače u centru Glavnog grada Crne Gore „srpski svet“ istura“svoja“ znamenja,(ruska i srpska) za ponos i tuđa za ponižavanje. Naprimjer zastava Republike Kosova prekrečena je simbolima Srbije dok crnogorskih znamenja nema ni u siboličnoj varijanti. Crna Gora jednstavno ne postoji ni u glavnom grada ni u glavama(Dritanovih) stanovnika. A o postojanju na periferiji ni govora nema. Ovo je pokoljenje je za rugu stvoreno. E pazite u čemu je to izraženo? Jedan Rus u tuđoj zemlji hoće, i to mu polazi za rukom, da izrazi svoj stav(kad već  ne može svoje zemlje), i pokaže elementarni humanizam  zbog toga što ga  njegova profašistička rodnjina progoni u tuđinu. Za taj kreč, ili kako Crnogorci vele klak po fašistima, dobio je iza oba uva i to sa ozbiljnim povredama sluha. Crnogorci međutim nikako da prekreče svoju svijest pod evidentnom okup- acijom i da izraze otpor stoci koja je zaposjela njihovu zemlju kao ovce tuđi pašnjak…Ili su se pritalaušili uz onu narodnu“čije ovce toga i planine“. To što se dvijalo na Sastavcima je krivično djelo jer domaći izdajnici i izvanji poslužnici, skrnave ime države u kojoj žive i djeluju a državna vlast im obezbjeđuje sigurnost ponašanja bez ijedne krivične zamjerke…a i prekršajne su „sumnjive“. Dakle postajemo država i društvo“na izvolte“! U jednom glasilu su ovako naveli zvaničan stav policije.  „Iz policije poručuju da će, na osnovu poznatog i eventualno drugih saznanja, utvrđivati da li postoji prekršajne odgovornosti?“

Tih tempiranih dana predsjednica Republike Kosova, Vjosa Osmani, je došla pored ostalog i da se zahvali CG što je prihvatila sto pedest hiljda izbjeglica sa Kosova olujnih 90-ih, kad je srpski ratni cunami pokušao da ih satre. Među njima prognanim i ona je bila izbjeglica a sada je predsjednica. Čini dobro ne kaj se! Sada se neki drugi svet trudi svim silama da Sastavke rastavi. Jedna stvar se srpskoj svjetini omakla kao vjekovita sudbina pod Otomanskom imperijom, koja im je durala pola milenijuma. Sastali su se ispod truske tvrđave na obli Ribnice za koju tvrde crnogorski nemanjići i nikogovići, da je Nemanjin grad. Eto tako, pet stotina godina bili su pod turskom utvrdom pa ne mogu da se odrknu tako duboke tradicije. Kako gođ obrneš iver ne pada daleko od klade!

 Na ovom skupu bile su isturene i ruske zastave sponzoruše i slika sponzora Putina. Ovaj Hitlerov sapatnik ima patriotsku maksimu a ona glasi:“Postoje neprijatelji i izdajnici.S neprijateljima se može živjeti sa izdajnicima nikako.“ Ovo ne pogađa Crnogorce!A kako da ih pogodi kad su spozoruše!A sponzoruše su po*ebuše…za svakoga ko naiđe.

Od Sastavaka je na snazi zabrana Crnogorcima da i kad se igraju loptom, ne smiju da izraze pobjedu simbolima koji se mogu iskazati i prstima. E je*i ga bože šta sve Crnogorac podnijeti može!

                                                                                                                         M.R.Š.