Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

IZ NUŽDE ZA MINUT DVA

Danas će u Crnoj Gori biti kišovito sa umjerenim padom temperature. Ta prognoza  se konačno ostvaruje. Međutim još od prošlog vikenda, kada sam boravio u Ulcinju, naslušao sam se, i na ulici i na plaži, savjeta i prognoza; Iskoristi još ova dva tri dana do srijede a onda će padati i kiša i temperatura. Nije mi padalo na pamet otkud takva prognoza. Listao sam internet i pratio meteo stanje da nađem tu najavu nevremena, ali niko nije davao takve prognoze za Crnu Goru a pogotovo za primorje. Onda sam pronašao beogradske sinoptičare i shvatio otkud vjetar duva. Tamo su prognozirali (i promašili) promjenu vremena, sredinom neđelje, isključivo za Beograd i  Srbiju, no na njihovim sinoptičkim mapama nije bilo Crne Gore. U tim mapama je nema, otkako su prestali da zalivaju nacional-politiku meteo izvještajima. Isključivo preko njih su zaposijedali željene teriotorije. Tada im je meteo bio nacionalna geografija.

Kao poslednji izdanak tog zemana prebačili su nam Rista za uspomenu, da nam umjesto prognoza, zapišava teritoriju. Tako je vlast u Crnoj Gori obnovila taj zemljopis kroz Rista a  primijenila ga u nastavi kroz ’’Minut-dva’’  držeći i dalje crnogorsko nebo pod bivši kišobran. Stoga domaća pučina zarobljena bivšom ideološkom paučinom misli da otud i kiše dolaze, te kad se tamo naoblači, ovamo treba sprmit lumbrele.

P.S. Znalo se da će tako biti onog časa kada se beba upiškila u Beograd a ovamo joj izvršna vlast spramila pelene. Ako se tamo upiškila, odomaćena beba bi ovamo mogla da se ukaki. Ne daj bože velje nužde. To se nebi moglo obavit za minut dva.

M.R.Š.