Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

HRVAT-BAŠA

Više crnogorskih glasila je objavilo ovu informaciju:’’Dugometražni prvijenac hrvatske rediteljke Ivone Juke ‘Ti mene nosiš’, koji je naš (crnogorski) nacionalni kandidat za nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film, proglašen je najboljim ostvarenjem ovogodišnjeg festivala srednjeevropskog i istočnoevropskog filma ‘ LET ’ S CEE ’ , koji je u nedjelju završen u Beču.’’

Naslov hrvatskog filma Ti mene nosiš, očigledno je imao siboličko dejstvo na Ministarstvo kulture CG pošto je Crnogorcima dato da ih neko drugi ’’nosi’’ čak i pm. Film nije prošao u hrvatskoj selikciji za njveću filmsku nagradu a onda su pritrčali hitri Crnogorci iz Ministarstva sa 100.000 eura da se u tuđem ođelu prijave za Oskara. U filmu nema niti jednog glumca iz CG niti je iko odavle patricipirao od rekvizitera do scenarija i režije u kreiranju ’’našeg’’ kandidata. ’’Kreacija’’ u kojoj CG sada mora da učestvuje je promidžba crnogorskog pasoša dotičnoj rediteljki, jer Amerikanci ne prihvataju ’’našeg’’ kandidata sa tuđom putovnicom. Tako su Crnogorci spremni i na šverceraj pasporta samo da bi zarobili sebe u tuđina. Prošle godine je bio sličan juriš na srpskog reditelja S. D. , te da nas on zastupa za Oskara ali se ideja izjalovila i ako su pare bile na tavulinu da se daju tuđem predstavniku bez obzira što se za tu sumu u CG može snimiti svoj film. Podanici smrđet naviknuti pod tuđim imenom su spremni za sve samo za Crnu Goru ne. Ovo je devetnaesti vijek!?

U tom stoljeću Crnogorci su kao težaci u Carigradu imali svog predstavnika koji se zvao Hrvat-baša. Kako se Crna Gora vjekovima borila protiv jedne od najvećih imperija Evrope, Crnogorac se nije nacionalno mogao prijaviti pod svojim imenom ni kao argat. Pribjegli su prvo srpskom agentu, ali ovaj nije htio da ih zastupa kao turske neprijatelje a Srbija je tada imala čak i tzv. ’’turski ustav’’. Onda su našli solomonsko rješenje da ih zastupa ’’Hrvat’’. Crnogorci su pribavljali isprave kao da su Bokezi-Hrvati jer je Boka je bila pod Ćesarom bečkim koji je imao carski legitimitet u Carigradu. Tako su Crnogorci otaljavali porijeklo s ’’tuđim porijeklom’’. Ali ’’Hrvat-baša’’ je bio puška naša, zoran i gledan Crnogorac u nacionalnoj nošnji čak i s pravom na nošenje oružja za pojasom ka u sred Crne Gore. No to je bio devetnaesti vijek i prošlo je vrijeme Hrvat-baša ali u 21.vijeku to je nacionalna bruka naša u punoj saradnji sa bašibozlukom iz Ministarstva kulture Crne Gore.

P.S. Kako vrijeme odmiče Crnogorci sve više bivaju nacija samo za po kući.

M. R. Š.

 

Jedno mišljenje o “HRVAT-BAŠA

 • Dragan B. Perović

  Dragi moj Miljo,

  Vazda me gorko nasmije Tvoja ubitačna satira.
  Žao mi je što se nijesmo viđeli ljetos. Biće dana, bože zdravlja.

  Podśeti me ovaj Tvoj tekst i komentari oko “veselog” skupa pod šatorima duginih boja i ispod crne kotule, na jednu divnu pjesmu našega legendarnoga Vita Nikolića, koja kao da je posvijećena ovijem “pacijentima”. Znam da je znaš, ali je kopiram da ne tražiš:

  “JEDAN NEŠTO OZBILJNIJI
  POGLED NA MAGARCA

  Da okupaš zebru,
  da joj spereš šare,
  šta bi bila zebra?
  Obično magare.

  A da nešto staviš
  magarcu na rebra
  iste one šare
  – bi li posto zebra?

  Ja mislim da ne bi
  (I sigurno ne bi!)
  jer on ne zna da se
  tek tako pozebri,

  ko što neki lako
  svoje ruho svlače
  i oblače tuđe
  pa se – pomagarče.”

  Sve najbolje.

  Srdačni pozdravi iz tuđine

  Dragan B. Perović

Komentari su zatvoreni.