Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

* DRAMA , Bulevar

Svaki protest je drama. U izvornom smislu riječi drama označava određeno djelovanje koja podrazumijeva trojno jedinstvo; vremena, prostora i radnje. Bulevar je zadovoljio sva tri uslova jedinstva. Nejedinstvena je bila samo opozicaja. Shvatili su možda, da takvi protesti mogu da prerastu u puč protiv njih samih.

Zadovoljeno je i pet osnovnih zakonitosti klasične drame: ekspozicija, zaplet, kulminacija, peripetija i rasplet.

Expozicija: Protesti su počeli kao navodni socijalni bunt ugroženih i poniženih protiv režima i vlasti. Takav bunt  podrazumijeva da ga vode zapošljeni radnici nezadovoljni uslovima rada i plaćom. Međutim tamo nije bilo radnika. Bio je skroman broj nezaposlenih i neskroman broj besposlenih kojima je ovo jedini ’’izlazak u život’’da o tuđem trošku prezalogaje i prekonače na Bulevaru, s minimalnom podrškom darodavaca protesta. I kao u svakoj ekspoziciji eksponirano je  nezadovoljstvo ali od strane činovnika vlasti čije su kancelarije 15 m. udaljene od protestne bine a njihova primanja nijesu ni minimalna ni socijalno skromna. Naprotiv, tri puta su veća od prosjeka radničkih primanja. Jedina ozbiljna naznaka dramske radnje je bilo cijepanje imuniteta potpredsjednika Skupštine B. R. koji je to izveo teatralno ali je teatar ostalih skupštinskih poslanika izostao. Ostali su pod zaštitom države protiv koje su ustali. Da su izvršili cijepanje zaštite i odrekli se visokih plata drama bi krenula u zaplet s neizvjesnim raspletom.

Zaplet: Neđelju dana je duralo glasno opadanje vlasti na paśe obojke i kad su o njoj izrekli sve najgore nastao je zaplet. Ustanovljeni rok za završetak protesta je priješao rampu odobrenog trajanja. Vlast ne zna šta i kako dalje. Različite zastave i znamenja su svjedočile o raznovrsim interesima te da im treba vremena da si promovišu na neodređeno vrijeme ili do kraja vlasti. Različita slike i parole su potvrdile da se radi o različitim podrškama bez osmišljenog i kontrolisanog koncepta i cilja. Putinov lik je dominirao u slici i riječi podrške od strane epigona i zaplet je obrnuo u kulminaciju.

Kulminacija: Pojavio se prepodobni crkvenjak kara-mrak pravoslavno-vjerski afrodizijak Amfilohije na koga se diže svakom pravoslavcu.Taj je sa centralne bine prokleo svakoga do boga ko nije rusofil… Pedofile u redovima svoje crkve nije pominja. Dotični je isključivi kadar vlasti na povremenom radu isljučivo kod četničke opozicije. Ovoga puta je prelomio i iz zaleta zapljunuo vladu i državu… proklinjući ih da od njih ne ostane oka za sedoka.

Peripetija ili preokret je izostao. Nakon dvije neđelje pred Centralnom Bankom Crne Gore osvanula je pozamašna slika Vladimira Putina što je bio dovoljan znak, čak i za nedovoljno razumne, da pare nijesu problem i da je investitor Baćuška. Binu i naselje ni na petnaestodnevni jubilej još niko ne dira a Bulevar neće biti raščišćen ni za svečani prolaz najviše NATO delegacije. Alternativa Cetinje sve rješava daleko od razuzdane gomile i Stoltemberg dijeli rajske komplimente za Crnu Goru uz obaveznu opomenu vlasti, tzv. stalno mjesto, ’’jačanje prava’’.

Rasplet: Jačanje prava je shvaćeno bukvalno i vlast je razorila proteste i blic krigu. Kumunalna policija uz jake nekomunalne snage je sve pretvorila u otpad. Pomeli su Bulevar ka zabunjačenu kužinu. Čak je jedan komunalac kao u pravom dramskom epilogu rasčupao jedine dvije crnogorske zastave uredno zađedene uz bandere s obje strane Bulevara. Nije umio da ih skine. Rasčupao ih je ka svinja vreću i pokretima izrazio zadovoljstvo što ga je zapalo. Možda je to najbolji znak ove vlast. I oni koji joj služe ne znaju pod čijim su znamenjem.

P.S. U državi đe je građaninu (čitaj Crnogorcu) milije da bude potkupljen sa 50 od vlasti, nego da zaradi 500 od rada, sve je (ne)moguće. A Vlast ima uvijek (is)tu mogućnost: Iskali ste! Dobili ste! Ćutite!

*Drama:  1. ekspozicija –> uvod u radnju i objašnjenje nužnog početka.  2. zaplet –> nastaje pojavom dinamičnih motiva koji pokreću radnju.  3. kulminacije –> nastupa kada napetost poraste do tog stupnja da je prijeko potrebno razriješenje, no još nije jasno u kojem smjeru.  4. peripetije –> preokret,obrt.  5. raspleta –> pokazivanje razrješenja svih sukoba i suprotnosti.

M. R. Š.

 

2 mišljenja o “* DRAMA , Bulevar

 • Banja Kaluđerović

  Prijatelju moj ne valja prave patriote i prijatelje ponižavati.
  Ni ja a bogami ni Ti nijesmo se borili za ovakvu Crnu Goru koja je dovedena do moralnog DNA!
  Mi koji smo stali 97 godine uz manje ZLO doživljavamo danas raznorazna poniženja od onih koji bi trebali da nam se klanjaju!
  Mnogo je teško i ružno gledati iz dnevnog boravka ovo čerečenje svega onoga što smo Mi stvarali.
  Da bih izašao u subotu na protest treba da me neko pozove, takvih nema jer Ti oće bez svjedoka iz prošlosti da se pokušaju došunjat do KORITA.
  Poći SAM bićeš baš od tih proglašen špijunom!
  Žalosna i smiješna PREDSTAVA!

 • H.

  Vazda si u pravu!

Komentari su zatvoreni.