Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DINASTIJA ROCKEFELLER

Umro je Dejvid Rokfeler u 102.g., poslednji dinast četvrte generacije Rokfelera. Pripadao je familiji koja spada među najveće dobrotvore koje je svijet ikada imao.

john-davison-rockefeller-20710159-1-402
Jon D. Rokfeler

Jon D. Rokfeler je utemeljio najmoćniju finansijsku dinastiju Amerike sredinom 19. vijeka kada su Rotšildi u Evropi već bili na finansijskom prijestolu. Jon je počeo od kokoške koju mu je poklonila majka kao dječaku. Nalegao je i dobio pet pilića. Prodao ih je po 20 centi i zaradio najveće bogatstvo svog djetinjstva 1$. Majka ga je savjetovala da 10% da u dobrotvorne svrhe crkvi. Primio je savjet i dao je! Najteže je zaraditi prvi dolar kažu pravi bogataši. (Siromasi, ka u nas, kažu da je najteže ukrasti prvi milion … a onda sve krene … a poslije … nikome ništa.)

John je uvijek koristio svoj novac kako bi pomagao ljudima u teškim situacijama. Godine 1865. jedan slobodni crnac iz Sinsinnatija čuo je za Johnov dobrotvorni rad. Prepoznao ga je kao svoju jedinu nadu. Trebalo mu je malo odlučnosti, ali uspio je iznijeti dobrotvoru svoj slučaj. John D. Rockefeller pomogao je tom mladom crncu i otkupio njegovu ženu iz ropstva.

U 53. godini života postao je prvi američki multimilijarder. Dostigao je bogatstvo koja je tada bilo bez presedana u američkoj povijesti. Iako je nastavio davati desetinu od svojih primanja, njegove su poslovne strategije slovile kao nemoralne i pohlepne. A onda je obolio od rijetke bolesti, alopecije. Počeo je trpjeti velike boli i otpale su mu sve dlake s tijela. Čovjek, koji je imao dovoljno novca za objedovanje u najprestižnijem restoranu u New Yorku, mogao je progutati samo krekere i mlijeko. Jedan njegov prijatelj je napisao: “Nije mogao spavati, nije se smijao i život mu je bio besmislen.“

Najbogatiji čovjek Amerike unajmio je najbolje liječnike na svijetu. Međutim, svi su oni bespomoćno stajali pokraj njegova kreveta, tvrdeći kako za njega više nema nade. Rekli su mu da mu je preostala još samo jedna godina života.

Jednoga se jutra probudio pun straha. Kasnije je opisao to iskustvo. “Usnuo sam zastrašujući san“, rekao je. „Bio sam na samrti i napuštao sam svoje tijelo. Smrt me pozivala i ja sam joj se počeo prepuštati. U tom sam trenutku začuo glas anđela koji mi je rekao: ‘Tvoja misija na zemlji nije dovršena. Ne brini se hoćeš li umrijeti. Nećeš! Ti si čovjek velike sudbine koju tek trebaš ostvariti. Zapamti: kad budeš odlazio s ove zemlje, ostavit ćeš svoje bogatstvo.’’ Taj je san snažno uticao na smjer njegova života. U tom se trenutku njegovo cjelokupno bogatstvo procjenjivalo na 900 miliona dolara. San je u njemu probudio želju za davanjem novca u humanitarne svrhe. John je postao veliki dobrotvor. Razdijelio je 550 miliona dolara.

Premda su neki smatrali takvo djelovanje ludim i nerazumnim, John je dobro znao što je činio. Tek što je nastavio s tim ekstravagantnim davanjem, njegova kompanija Standard Oil počela je ostvarivati golemu zaradu. Iako je John poklonio veliki dio svog bogatstva, novac je u potocima pristizao u njegove ruke. Da stvar bude bolja, čim je počeo s tim golemim davanjem, u njegovu se tijelu dogodila golema kemijska promjena i on se potpuno oporavio. Činilo se da će umrijeti u 53. godini života, ali je doživio svoj 98. rođendan.

1-rokfeleri-ufrosii
Jon D. Rokfeler

Rokfelerovi su u bogatsvu bili nerijetko prvaci svijeta… U politici, bez obzira na moć, nikad prvaci Amerike! Najdalje je dogurao Nelson Rockefeller. Bio je 41. Potpredśednik USA u periodu od 1974. do 1977. god. Služio je u administraciji predśednika Džeralda Forda.

john-d-rockefeller-jr-9461357-1-402
John D. Rockefeller Jr.

Prch.me