Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

Bulevar DC

Prvog dana protesta DF-a, Vijesti su objavile na svom portalu amatersku fotografiju, koja dokazuje moje (sa)učešću na skupu. Autor je uredno potpisao snimak. Neko ga je ’’opisao’’ ; ”Jedan od poznatijih na antirežimskom protestu’’. Fotografija nema neki naročiti dokaz za to. Mogao sam biti snimljen i u prolazu, kao mnogi. Dakle, imao sam šansu da demantujem ’’dokaz’’. Međutim, ni slučajno! Bio sam na licu mjesta. Prisutan u svakom slučaju. Učesnik ni u kom. Ko je sve i đe, brzinom interneta, okačio moju fotografiju na društvenim mrežama pojma nemam. Fotografija sa bulevara pretekla je događaj. Cunami na telefonu: ’’Otkud ti tamo? ’’ Nekima sam uzvratio pitanjem, nekima odgovorom ; ’’A koje je to novinarstvo, u kome se piše napamet’’ … ’’Ovo je profesija o toku dođaja a ne o toku svijesti’’. Nije pomagalo. Svijest domaća, retardirana u razvoju, proključala je sa svake strane. Od Ulcinja pa do na kraj Boke, preko Podgorice do Beograda a da miting nije ni počeo. Svakoga je tangirala fotografija a ne događaj.

Bio je još dan. Miting je na čekanju. Otišao sam do redakcije da puštim foto zapise o praznim ulicama i mobilju na bulevaru… te da još nikoga nema izuzev policije koja štiva strogoću. Sve smo to postavili na prch.me . Uoči protesta postavljen je i uvodnik Protesti dolaze. U njemu stoji: ’’Uspješni protesti su samo oni koje pokreću radnici a ne činovnici. Da bi uspjeli u osiromašenom društvu obavezno je da budu socijalni a ne nacionalni pokret ; Ni slučajno, i ni pod razno, sa vjerskim znakom i nacionalističkim predznakom. Ove proteste koji se danas održavaju ipak organizuju službenici koji rade u državnim kancelarijama. Službeničko – partijske proteste, s jakim nacionalističkim nabojem, smo imali prije četvrt vijeka i zbog njih smo, tu đe smo.’’

Moj uvodnik se svakodnevno potvrđivao a sedmog dana i ostvario. Stigao je Amfilohije. Nije ga doveo DF. Dovela ga je  vlast koja ga godinama drži u kondiciji, izdajući (mu) sve od prijestonice Sv. Petra do Bulevara. Državnom imovinom plaćana je, ne njegova podrška, već ćutanje. Nikad nije ćutao. Na kraju, kad su mu sve prećutali, oprčio je po njima ka po prljavom pranju, tako da ne znaju đe da udare a on udara tačno đe treba. Njihov kadar, pa im zna svaku boljku. Ne znaju ni šta će s protestima… Ali ni sa sobom u času kad treba da odbrane prioritet koji do sada nikad CG nije imala u povijesti; Poziv za NATO! Ova vlast se lako razduživala sa pojedinim pregaocima na tom putu a još lakše zaduživala protivnike. Sada je jedan od najzanosnijih promotera za NATO onaj s kojim je vlast zanijela s Rusima. Morao je da abortira i izrodio se u zapadnjaka.

Devedesetih Crna Gora nije abortirala nego porodila današnje vlastodršce. Rušili su je onda, ne s Bulevara, već s praga Skupštine da je ponize do poništenja kao da je to ’’iz glave je cijela naroda’’. Sada se vlast zaglavljuje u svojoj prošlosti a treba da ubijedi narod, koji je raznarodila, da bez NATA nema zanata. A raznorođeni nikako da shvate da prije NATA nema prevrata.

P.S. Prch.me . Bulevar se gradi, dobio je i dnevni boravak.

M. R. Š.

Jedno mišljenje o “Bulevar DC

  • Jakov

    Sjajno Miljo , svka cast . Nevjerovatno , ali kad savladas prch-a u sebi, dobijemo fenomenalan tekst. “A raznarodjeni nikako da shvate da prije NATA , nema prevrata”. Pametnome dosta.

Komentari su zatvoreni.