Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

STIŽE NAM PRINC

Jednom sam pročitao u štampi iz susjedstva ovaj naslov: ”Dolazi nam Medvedev.” To ushićenje nosilo je u sebi nešto iz onih socijalnih vremena kad bi neka bogata tetka iz Amerike najavila dolazak pa će siromašnoj rodbini, željnoj svega, donijeti koječega. Poslije se ispostavi da je došla sa skromnom penzijom da umre u zavičaju a od očekivanja dobili su šipak. Slično je bilo i s Medvedovom. Doša je samo, da uredbu vidi kako stoji. Medvedev se vratio. Ostali su međedi. Balkanska inferiornost pred strancem ispoljavana je i kroz Danke  Deutschland i kroz Thank you America za podršku nezavisnosti naših bliskih susjeda. Za Crnogorsku nezavisnost nije zanemarljiv Slovački tandem Lajčak-Lipka, ali niko nije procijedio ni neophodno D’akujme za vašu odozvu/Hvala Vam na saradnji/. No mi smo se proslavili za sva vremena, do mita, sa Šćepanom Malim. U poniznosti druga nemamo.

01-Prince-of-Wales-and-Duchess-of-Cornwall-Console-for-Crash-Victim-PhotocGetty-Reuters-Rex-PA

Evo stiže (nam) Princ od Velsa pošto je drugijema prispio prije nas. Iz Bgd-a je stigao uzoran opis, da se ophodi prirodno i jednostavno a neko je izjavio, da pojača kompliment, da je normalan čovek. Ovo je selektora izjava, izgleda ganulo, pa je to ponavljano više puta, pošto su ovđe abnormalni uzdignuti do zvijezda. Na kraju je proradio i crnogorski senzibilitet, pa se već dva-tri dana ustalilo pitanje za one koji će ga ugostiti: ”Imate li tremu?”. O jadu su nas zabavili od treniranja treme. Nacionalnu tremu spasila je izvjesna Crnogorka koja će Princa dočekati s drenjinama: ”Spremiću to ka za svoju đecu, što big imala tremu!” Žena normalna isto ka Princ od Velsa. Što da ima tremu, neće da ga truje, no da ga časti. ”Da li će imati tremu” pitali su i članove KUD ”Njegoš” sa Cetinja koji će izvesti ”Crnogorski Oro”… Što da imaju tremu, ne drže Srbe na ramenima kako je u jednoj karikaturi Boško Odalović prikazao ”Kolo na Kolo”. Ako ovako nastave junoše javne riječi, Velje je pitanje oćemo li od straha osvanut na Pr(in)čev dan. Još o tremi, ništa nijesu pitali Ministra za zemljoradnu i stočarstvo, koji će dočekat Princa; A pitanje je ima li država tremu kad je njega izaslala Princu na biljegu? Šekspirovska je dilema što je baš ministar od te struke izabran za doček… kao da je Princ doša da ore i kopa a ne da se prošeta od mora do Lovćena. Uglavnom stimaće ga s onim što nam je odboga dato a ne što je u ministrastvu izdjelato; Biće stima od maslina, sira, pršute (neće dati holadski), vina, i drenjina, za dezert! Kako će Princ doć do Sveca Stefana, koji je bio svjetski a naš, pitajte Statisa koji nam je Grk i pregrk.

P.S. Jedino treba skrenuti pažnju domaćinu da se u prisustvu gosta, niko ne zadijeva za telefon, jer Princ ima pametni, pa bi se odma znalo kod koga je.

                                                                                                            Mihailo Radojičić Šok – M.R.Š.

Prch.me