Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

REPETITO MATER STUDIORUM EST

Đe je zrno klicu zametnulo?

Đukanović i Amfilohije obišli gradilište sabornog hrama

[prilog borbi protiv kolektivne aMNEzije]
izvor: Naša Borba, 4. april 1997. 

Predsjednik crnogorske Vlade Milo Đukanovic obišao je juče, iza podne u društvu mitropolita, gradilište Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Obilasku je prethodio premijerov razgovor sa mitropolitom koji je, kako smo nezvanično saznali, trajao oko sat vremena. Kako je sam Đukanovic rekao u kratkoj prigodnoj izjavi novinarima, sa mitropolitom je razgovarao o aktuelnim problemima u odnosima Crkve i drzave. Nedavno je crnogorska Vlada izdvojila sedam miliona dinara za izgradnju Sabornog hrama, pa je to iskorišćeno kao neposredan povod za susret premijera i mitropolita crnogorsko-primorskog, ali se, imajući u vidu aktuelna dešavanja u samom vrhu crnogorskog rukovodstva, ovaj susret moze protumačiti i kao davanje javne podrške premijeru Đukanoviću od strane Mitropolije crnogorsko-primorske, i mitropolita Amfilohija lično. Posjetu premijera Đukanovića temeljima Sabornog hrama, mitropolit Amfilohije je predstavio kao potvrdu da se Vlada, Skupština i crnogorska drzava opredijeljeni da pomognu “ostvarenje ovog izuzetno značajnog poduhvata za Crkvu, ali i za našu kulturu i za ovaj grad”. U izjavi novinarima, mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Podgorica jedini prestoni grad u Evropi koji nema saborni hram, i da će izgradnja Hrama Hristovog vaskrsenja biti doprinos proslavi dvijehiljadite godiđnjice hrišćanstva.U društvu premijera Đukanovića bio je direktor Direkcije javnih radova Miodrag Raičević, a sa malim zakašnjenjem pridružili su im se ministar vjera dr Slobodan Tomovic i ministar finansija dr Predrag Goranovic.
Veliki broj novinara pratio je premijerov i mitropolitov obilazak gradilišta Sabornog hrama, ali niko od njih nije ni jednoga ni drugoga nista pitao. Prećutno je prihvacena sugestija nekoga iz premijerove pratnje da se ne postavljaju pitanja koja nijesu u direktnoj vezi sa događajem, tj. premijerovom posjetom gradilištu Sabornog hrama.
Ovo je, inače, bilo drugo pojavljivanje u javnosti premijera Đukanovića nakon dramatične sjednice Glavnog odbora DPS-a, na kojoj je premijerova struja ostala u manjini. Đukanović je bio dobro raspoložen, iako je djelovao umornije nego obično.

D. Vuković

Prch.me