Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

PROLETERI CG PREKRIŽITE SE!

Opozicija da zna šta će sa sobom ne bi išla kod Amfilohija. Crkva je odvojena od države a svi Amfilohijevi napori su da Crnu Goru odvoji od života, pa kome će onda država. Država se uzdržava da mu naudi a on je od nje napravio nudistu bez prnjice i bez obraza. Izjavio je, kao da mu se omaklo, kako ONI od njega traže, učini ovo učini ono; a on čini, pa ispada da se vlast oglušila o njega. Sad mu vlast, za osvetu, što je zabroždio u politiku, crta novi zakon koji će suspendovati crkvu iz politike. To pravo je dražava i dosad imala ali ga je davno precrtala u korist SPC a ona je sebi zacrtala da Crne Gore nema. SPC je napravila od nje crkvenu banovinu pa joj se sve eparhije iz Crne Gore vežu za tuđe susjedsvo od Herceg-Bosne do Srbije.

Prema popisu iz aprila 1991. CG je imala, Crnogoraca 380.484 ili 61,84%, Muslimana 89.614 ili 14,6 %, Srba 57.453 ili 9,3%, Albanaca 40.415 ili 6,6%. Hrvata 6.244 ili 1%… itd.  Onda je CG vlast uzela stvar u tuđe ruke i precrtavala Crnogorce iz dana u dan, iz godine u godinu… I tako, dvije i po decenije, iscrtavajući one koje zastupa Amfilohije, dok mu učinak nije povećala za tri i po puta, dajući mu u miraz zemlje i gradove, crkve i hramove. Važnija je bila tuđa nacionalnost od domaće radinosti. Gasila je fabrike a gradila crkve. Ako SPC nije bila baš vlada u sjenci bila je vlast u ladovini. Da je vlast zadržala popisnu tekovinu iz ‘91 za referendum joj ne bi trebala nikakva kampanja a Muslimani i Albanci su joj bili naklonjeni bez  propagande. Koji je tu kapital poarčen da se dobije ono što je prepušteno, ili tačnije rečeno, izdato! Ustvari vlast, a ona je ista i onda i danas, je radila sa Crnogorcima isto što sada radi s Crnom Gorom. Davala ih je pošto-zašto ”stranim investitorima”. Krijumčarila ih je ka cigarete dok ih nije ispuš(t)ila. Sad hoće da precrta tu svoju prošlost i nacrta budućnost makar i sivu. Vlast je pokoravala Crnogorce a ne oslobađala Crnu Goru da bi se održala na vlasti. Tu je iskrsla Amfilohijeva izjava u kojoj evocira uspomene na učini ovo učini ono.  Ova opozicija je ista ona koja datira pararelno s vlašću, dan u dan, na istoj stazi i još radi na istim (ras)temeljima države, čim priziva poglavara SPC da je savjetuje. To i vlast čini! U čemu je onda razlika? Nema je! Vlast je najgora opozicija Crnoj Gori a formalna opozicija joj je samo prva pratilja. Pratilja kreće u protest i to iz crkve, odakle niko nije preobratio život u bolje sjutra. Za proteste je neophodan proleterski, a ne crkveni duh. Bar kap onog čikaškog radničkog duha, koji je makar koliko uljudio kapitalizam.

Ako protesti propadnu opozicija će se vratiti svojim parlamentarnim klupama, platama i prinadležnostima a oni koji su protestvovali u njihovo ime, svojoj nemaštini. Opoziciju to ništa neće koštati. Ona ne živi niti se saživljava sa onima, jedva živim, koje poziva u pomoć. CG nema radnike, samo najamnike. Valjda ste čuli poruku s autoputa. Sindikata ima u više primjeraka i svi su primjer za sebe. Još malo će ih biti ka opozicije na svakom ćošku. Seljaka nema na vidiku. Oni su u zabiti, iza horizonta, i tako teško žive da ne mogu doći do grada. O proleterstvu ni govora nema. Svi su oni zajedno građani po ustavu a nagrđeni po životu.

A vi koji ste se krstili Amfilohijem i još ga upražnjavate, vlast i opozicija barabar, prekrižite se za daleko neko pokoljenje. Crtanje svijetle budućnosti prepuštite onima koji su tek krenuli u prvi razred. Možda tek oni….? Možda? Jer generacije koje su rođene sa ovom vlašću prekrižene su a da nijesu postali ni proleteri. Proleteri Crne Gore prekrižite se… Na neodređeno vrijeme!

Mihailo Radojičić Šok