Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

PRČ GODINE

ZOR DELIJE od ILIJE

Prč je presreo kratku ”polemiku” dva Crnogorca u dva čina od kojih je prvi htio iz najboljih namjera da obraduje drugog a drugi je iz objektivnih razloga namjerno razočara prvog. 

Ilija – Zoranu

Tokom skoro 40-godišnje državne službe (od 1870- 1903.) u Knjaževini Crnoj Gori, vojvoda Sima Popović, rodom iz Tovarnika u Sremu, u obimnoj memoariskoj građi ostavio je brojne zapise i ocjene o knjazu Nikoli, glavarima i narodu uopšte. Tako opisuje Crnogorce kakvi su bili !?

»Dostojanstveni, obraz i junaštvo iznad svega, borba protiv Turaka,  oštroumnost, fizička ljepota, skupocjeno oblačenje, umjerenost u piću i jelu, nikad pijani, pobornici šale, nenadmašivi junaci, ali ponižavajuće pokorni i odani gospodaru – knjazu Nikoli.« 

Zoran – Iliji

Prertpostavljam da bi danas Sima, da je preteka, opisao Crnogorce ovako: Nedostojanstveni, obraz i junaštvo ispod svega, borba protiv Sebe, tupost, zadržali fizičku ljepotu i skupocjeno oblačenje, neumjerenost u piću i jelu, vazda pijani, poborci (ne šale) no zajebancije, nadmašeni junaci u svemu osim  u lopovluku, ali se drže tradicije u ponižavajućoj pokornosti i odanosti  gospodaru -knjazu, tj. Kralju Milu.

 

tn_casnici_crnogorske_vojske

Prch.me