Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

(O)LAKA PROFESIJA NOVINAR

Pratite samo državni tv Javni servis i bićete novinar  (o)lako.

Prva ’’lekcija’’!

Glavni dnevnik 15.09.2015 u 19,30h počinje reklamnom predigrom.  Javni propagira emisiju vlastite produkcije’’Crnogorska poezija XX vijeka’’. Ide tzv. foršpan reklamirane emisije. Nekakva slika vode, navodno, ilustruje crnogorsku poeziju a prati je tonski zapis najave. Umjesto riječi čuje se  samo’’pištanje’’ potpuno oštećenog tonskog zapisa. To neko ne stopira i najava crnogorske poezije otpišti ka sinja kukavica, reklamu do kraja bez ijedne artikulisane riječi… Pa pišite poeziju kad vam se ovako javno pišaju u pisanje.

Druga ’’lekcija’’!

Dnevnik je posvećen NATO integracijama pa se uživo javlja s ulice, dr prof. I. Vuković, predavač na FPN (Fak. polit. nauka). Uredu, čovjek suvislo govori i vrijedi ga čuti. Uz to je i mlad, lijepo izgleda i oće ga kamera… ali i tv glupost. Dok govori uživo ispod njegovih nogu je ulica, iza njega je most, ispod mosta rijeka. Zašto ulica, zašto most, zašto Morača? Vizuelni govor slike bi nam mogao poručiti da ćemo na tom mjestu biti primnjeni u Alijansu… Ili NATO je odma tu poreko Morače… Ili profesor stanuje pod most pa se javlja s lica mjesta. Doduše njegov fakultet je blizu Morače ali to ništa ne znači. Ako je njegovo mišljenje relevantno, suvislo bi bilo da govori iz svog kabineta ili direktno u studiju kad se već ne javlja uživo iz sjedišta NATO-a u Briselu. Takvo ukrašavanje Dnevnika sa javljanjem s besmislenog mjesta, uživo, je živi piš ove državne kuće.

Treća ’’lekcija’’!

Novinarka nas u istom Dnevniku informiše i o stavu preśednika države u vezi sa NATO pozivom pa da bi okarakterisala njegov oprez u izjavi, kaže za preśednika svoje države; da preśednik ’’ne trči pred rudu’’.  Neizbježna je asocijacija kod gledalaca da je preśednik ’’upregnut’’  u nekakvo zaprežno vozilo, te da ima kočijaša koji ga dizginima kontroliše da ne ide pred rudu no da vuče. Onda nastavlja ista novinarka (pripo)vijest kako je isti predśednik primio makedonskog državnika na Cetinju pa kaže kardinalnu istinu bez koje se ne bi mogla shvatiti suština prijema: ’’Onda su sjeli na stolice’’… Ne no ga je primio na granu od cetinjskih lipa.

Četvrta “lekcija”!

Izbio je požar u Andrijevici. Jedan anonimni građanin je pozvan pred kameru da posvjedoči kako je došlo do požara a tv režija ga je potpisala:’’Vukosav, ministar poljoprivrede’’. Ministar ovog resora je toliko prisutan, na tv, svakodnevno povodom puštanja vode na svaku stranu da je vjerovatno spontano realizator Dnevnika poželio da nadležni pušti kap vode i na požar. Što je potpisan sa Vukosav… može da asocira na pjesmu’’Vukosava jesi li zaspala’’ a Andrijevica gori.

P.S. Ako ste uspješno savladali ove četiri lekcije, slobodno konkurišite na bilo kojoj televiziji. Sigurno (ne)ćete biti primljeni a na Javnom servisu je sve dupke puno ovakvim kadrovima.

                                                                                                                                                             M. R. Š.