Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

KUDA IDU DIVLJE SVINJE

Tako se zvala tv serija koja je tretirala II, fašistički rat, 1943. u okolini Zagreba. Nije imala na licu, ni partizana ni ustaša, a u naličju je govorila o dvije šverc družine (danas Organiz.Krim.Grupe). Seriju je jedva ugurao u tv program svekolike Jugoslovenske Radio Televizije, lično Miroslav Krleža uz  bitnu pomoć visokog hrvatskog dužnosnika i narodnog heroja Vladimira Bakarića. Odigrala se prije pola vijeka (1971.) u produkciji ondašnje tv Zagreb. Režirao je legendarni Ivan Hetrih po scenariju Iva Štivičića. U glumcima je imala Yugo predznak a u sižeu hrvatski znak otpora. Primljena je tada u još uvijek svemoćnom i imućnom Socijalizmu ka kultna serija sa visokom gledanošću. Razlog? Jedna od te dvije šverc-komerc organizacija, bila je bliska pokretu otpora koji se tek nazire iz drug plana. Dakle nema otpora bez tajnosti i krijmčarsko-idejne logistike.

U CG je zrelo vrijeme za Otpor. Ali s kim i kako? Uzor nije ni tragična'918. ni pobjednički 13. jul ‘941.Dominiraju partije koje su otpor  svojoj zemlji i nijesu kapac da mijenjaju ni vlastitu svijest a kamoli glasača. De facto i de jure oni je ruše. Otpor takvima jedino ima smisla. U ovom prepredenom vremenu Crnogorci nemaju ni smisla ni duhovnog ponta za tako nešto. Prepredenost je postala stil i biranih i birača. Nemamo prava ljutnje na”one otud” već na ove ”odovud” naštivane za jednokratnu upotrebu. Svi, ali baš svi, liče na prepredenjaka koji bi da udomi posrdnulu đevojku, iako zna da se prostituiše sa svakim ko naleti. Skoro sam pisao, kako nam se reciklira grdna tradicija. Vojislav, rodonačelnik prve CG dinastije ostavio je o tome ”uzoran” trag. Kad je suvereno pobijedio Vizantiju, krenuo je da svoj narod, shodno nezavisnosti, oslobodi vazalne svijesti! Nije mu pošlo za rukom da po županijama postavi svoja nadleštva. Jednostavno narod je htio vazalstvo. Tek su sin, kralj Mihailo i unuk Bodin uspjeli. Ali za nešto više od pola vijeka razvlastiće ih, dinastički sukobi i volja naroda da služi tuđinu. Vjekovi su puni istog pokora, pa ruski vojni agent N.M. Patapov na Cetinju, u kraljevini Nikole I, špija, da mu se sluganski nude i visoki crnogorski oficiri. O tome sam neđe zapisao ”Ne idete često putevima Kralja Nikole da ne završite u Podgoričkoj skupštini!” Evo, na tom putu smo baš u Podgorici. Opet će PG stanovati na ”Nemanjinoj obali” preko puta turske tvrđave ”Nemanjića”.

Dati nijesmo zaboravili da je ”Evropa sad” došla na hajci litija. Kako ne pamtimo dobro…opet će ako bude sreće? Telefon mi je śedok. Čuva najmanje pet poziva od podaničkih partija koje su me ljubazno podśetile na građansku dužnost. Jedna me čak zvala na razgovor…ako želim? ”Naša” nijedna! Ne žele nikoga svoga, liše sebe. Ipak na lokalnim izborima se manje više svi pobijedili i DPS.Ali u dva navrata to je ”pirova pobjeda”.Ako im se ”pir” desi još jednom doživjeće udes. Pobjednički poraz je, kad s tobom neće niko! Davi se CG, a nad glavom se nadodaju ruke. Niko da pruži makar jednu, jer nema crnogorske alternative, niti ijedne druge partije od Crne Gore…A Srbalja ka pljeve. Ko nije razumio svoj kriminal evo mu sad URIN za uzor! Urinirali su je u lokalu.No ni moguće koalicije neće ići lako. Kad takvi osvajaju vlast, svi se grle! Kad je uspostavljaju svi se grde.  

Ko iz svega ovoga ne vidi Kuda idu divlje svinje završiće u vlastitom brlogu. Metafora naslova je u naravi ovih hajvana da zatiru svoj trag. Evropa sad je za manje od godine zatrla svoj trag a neki vrli analitičari su zaključili da je ta lista ”nešto novo”.Čuš novo? Evropa sad je starije i od svog nastanka, čak zastarjela i sluti prastarom srdnjem vijeku. Jedna stranka bliska za koaliranje već je izjavila ”glas naroda je glas boga”. Za Evropu sad niko nije glasao, već za Evropu nikad! I nije glasao za bolje śutra, već za danas u kešu. I nije glasao za bolji život već za lakši…a to je šverc. Teke, kako bi rekli stariji Crnogorci; glasači su se uvrgli u kriminal onih koji ih (za)vode. Niko u kampanji nije pomenuo radna mjesta niti đe bi mogao da ih ponudi. Sve stoji ubeućeno u prošlosti zarasloj u korov. Stoga se vidi i po mraku kuda idu divlje svinje? Kroz Evropu sad da nam zametnu trag u dužničko ropstvo. Spontano nam je i frazerski, stanje i zbivanje opisao koordinator UN za CG, Piter Lunberg: ”Crna Gora smanjila emsiju CO2!” Kako i neće kad nam ništa pod  bogom ne radi osim crkvena politika koja je sve zagadila grđe od ugljendioksida!.

P.S. Zapamtio sam kao nedorastao i jednu roditeljsku frazu! Kad bih se u kakvoj zločesti ozlijedio, nijesu me bolećivo tješili, samo bi me opomenuli ”od toga ti to!”  Od preduge zločesti, od ovoga nam je OVO! Pozdrav rodu i izrodu!

                                                                                                                                   M.R.Š.