Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

JAGUAR POD BUDOŠ

Svjetska auto marka ’’Jaguar’’ gradi svoj testing centar za Jaguar F-Pace, na obali Slanog jezera u Barama Budoškim. Crnogorci se pomamili kako je od svega svijeta ’’Jaguar’’ izabra baš Nikšić za postavljanje svog ’’off road’’ poligona. Eto kako, jeftini smo. Jeftiniji ispod svake cijene od svakoga, a ambijent je vrletan, mimo ijedan za testove makine, a fotogeničan, ka ijedan, za slike o mogućnostima Jaguara. Ima da skače ka jarac.

Le gout de la Violence (6)

Međutim malo ko zna i raspolaže dokazima, u Nikšiću i okolo njega, da je ovaj isti prostor bio fotogeničan i prije potopa i akumulacionog jezera. Tu je bilo u jedan vakat Mexico. Tu se ’60-ih godina prošlog vijeka, odigravala radnja jednog čuvenog ’’Mexico’’ vesterna ’’Ukus nasilja’’ u režiji i glavnoj ulozi Francuza, Roberta Oseina i Talijanke, Đovane Rali, zvijezde onoga neba. I tada, za male pare, gazili su Vestern junaci i Mexikanci Bare Budoške ka kakvu američku preriju.  Presrijetali su, ka na Divljem Zapadu, željeznicu ispod Trubjele, čuvenog ’’Ćira’’, na pruzi uskog kolosijeka Nikšić – Bileća. Sve im je bilo pod nos i jeftinije da donesu svu tehniku i ekipu ovamo no iđe drugo. Meksikanca je bilo ka kiše. Svi iz Straševine, Kočana, Riđana, s Bubreška i iz Broćanca. Rijeka Moštanica ka Akapulko a Đovana jedina kupačica. Jedni su se kleli da su je viđeli kako se kuplje u providnom bijelom kostimu. A drugi, hrabriji su proklinjali sebe, što nijesu kidisali na nju jer se kupala biz ijedne krpice na sebi. Sva bijela ka varenika, samo na jedno mjesto crno bez bijela.

5943_carmenditrastevere01 (1)

Đovana je, u pauzama, meditirala s bačenim pogledom na Riđane, Rimski most i Pusti Lisac pud Cuca. Poslije je uz gitaru plandovala u hotelu ’’Onogošt’’, ali to niko nije vidio osim objektiva. Nišicki momci su trčali za njom, na vrat na nos, ka za ikonom, da joj se pomole. A nju je, kako se tada pričalo, handrio lično, glavom i bradom, reditelj R. Osein! A ko bi drugi, ada nije neko iz Riđana ili s Bubreška.

sz2hdr2pc21hzsh27s474071w7j170w4

Poslednja filmska klapa na sadašnjem ’’Jaguar’’ prostoru klapnula je u filmu ’’Desant na Prčevo’’ crnogorskog reditelja Draška Đurovića. A Prč vam nudi arhivu iz vremena ’’Ukusa nasilja’’ i Đovane Ralli!

101031021544433067027885143138074attachment20yc0ieof9wbcyib45f205b3955fcc7f920bad8337bb06a6 (1)

Prch.me