Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

GORIVO

…A odakle drugo započeti ovaj tekst osim sa mjesta ”zločina”. D. Ivanović SNP: ’’Ugovor sa SPC ostaje prioritet, vjerujem da će prevladati razum.’’  Ne, ako se to desi zavladaće bezum! Porivi su isti, (ka’ prepis originala) koji su započeli rat u Ukrajini. Ista meta isto odstojanje. Zasad isključivo, iz NATO razloga, se neće moći lako prijeći crnogorska granica sa ambicijom; ‘ajde da haramo, iako je Crna Gora ozbiljno poharana! Inače Crnom Gorom vlada ruralna svijest zabačenih krajeva. Tamo se, ako nešto posiju uzdaju jedino u slučaj, dako im iz neba kane? Ako ih slučaj iznevjeri, presahli su. Jednako tako se i ova pasivna država uzda u turizam. Ako nam kanu turisti, kanu… Ako ne, i bog se od nas okanio.

Nestaju i poslednji ostaci, ostataka preduzeća koja su koliko toliko radila. Danas u Crnoj Gori samo partije zapošljavaju da se radi protiv Crne Gore. Država kao stočne jasle. U prošlom tekstu sam pisao kako CG ne zna za reformu kao legalni institut promjene. Sad se čini da nezna ni za elementarni uslov svakog djelanja; podjelu rada, koju je poznavao i najniži oblik društva, Prvobitna zjednica. Život se spuštio na… ne, od dans do śutra, već samo na danas, pa ako se izdura do doveče. Śutra je već ozbiljna budućnost. Radnici dreždeći pred Vladom ištu pomoć, a ona im obećava sve osim sebe. Onda je na scenu stupilo gorivo i zastupilo život! Benzinske pumpe su bile pod opsadom. Zaposjednute, one noći do ponoći, kad je gorivo poskupilo bez granica. To je dokaz kako se ne očekuje ništa od śutra osim poskupljenja koja će vrtoglavo krenuti u inflaciju svega, osim života. Usred toga ”ništa” Vlada se latila Temeljnog ugovora!

Zašto ’’temeljni’’ samo sa SPC? Hoće li se time reći da su ostale vjerske zajednice, (osim srpske) neutemeljne i zvjerske!? Dritan se kao kakav klipan, pred put u Beograd, razmetao obećanjima i ambicijama, valjda da ga tamo dočekaju uspješnije nego oborenog Z. Krivokapića. U tom smislu proslovio je i o položaju Srba u Crnoj Gori: “Nije teško biti Srbin u Crnoj Gori koliko se to želi predstaviti. Teško je biti i Crnogorac, Albanac, bilo šta, zato što su ekonomski uslovi takvi kakvi jesu.” Kao da je htio reći ko bude Srbin imaće, ko ne bude zaostaće!  *ebe se njemu kakav je položaj Crnogoraca u Srbiji… Koštunicu rodila majka Crnogorcima.

Govoreći na samitu u Briselu o ’’Otvorenom Balkanu’’, poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon je ocijenila da je to inicijativa koja nije zasnovana na principima, standardima i kriterijumima EU, dodajući da bi ukoliko se ona nastavi, to moglo potkopati proces pristupanja Evropskoj uniji svih koji još dublje balaknizuju ovaj prostor. Sva su glasila, povodom samita, osvanula s naslovima ’’Krah u Briselu!’’ Ne, krah je na Balkanu, ali se to tako ne zove… kad drugi odlučuju o tebi… A Dirtan vlada pa im povlađuje.

Najmanje dva crnogorska političara, od kojih je jedan Dritan, u vrijeme kad su uzrastali izjavila da bi htjeli, kad porastu, da budu političari. Takvi, kojima je politika ambicija a ne učinak, stižu uporno. Nekolicina ih je propalo, Dritan je osta da vodi Srpska posla. Takvi hoće Balkan po svaku cijenu, EU ni po koju.

Korona, Ukrajina, Gorivo, Suša, Glad, Naci(onali)zam! Biblijska  Apokalipsa ima manje kategorija zla, od ovih koji čekaju ovaj ustajali narod. Ovakva politika ga je oslijepila za  svaku očiglednost. Ako je tako, a po prilikama jeste, onda ova politika ne vodi narod, nego stočni fond. Sve nam se već desilo da više nema što ni da nam se ponovi. Iščiljela svijest o svemu. Krće partija Evropa sad… Kreće iz istijeh stopa u kojim je Balkan na’vi čas! Crnogorske partije su nomadskog karaktera ne drži ih mjesto. Mogu sa svakim i ni sa kim, samo ne sa sobom…. I s nikogvićima kad ne znaju čegovići su? Zato narod tretiraju kao stočni fond, za čobanom u skitnju pa ako đe nabasaju… ako ne, nagrabusiće. Nema nade za nomade ali ni za ove što ne mrdaju s mjesta. Ovo su godine opšte suše.

Sve će stati samo će sex opstati bez obzira na sušnu godinu. Ta fabrika insana opstaje u svim uslovima rata i mira, reda i nereda, daća i nedaća. Sex ima samo dva proizvoda; đecu i novac, pa ko se za što opredijeli. Nije nezamijećeno da jedna serija crnogorskih političara upražnjava ne(re)produktivni sex… Daju se za novac u politiku, a tamo je to jedini proizvod. Politika kao kurva očigledna.

Uoči puta u Beograd Aleksandar Vulin je pripremio Dritana izjavom: ”Stvaranje srpskog sveta je proces koji se ne može zaustaviti!” Tako je Dritanu priređen doček kakav Zdravko nije dočekao. Onaj je kleknuo, ovaj će tek da poklekne. Tek će viđeti Abaz u kakv je nacionalistički baz’ zabroždio! Otvoreni Balkan je otrov!

P.S. Ovome se Crna Gora oduprijeti mora… ali nema goriva za pokret otpora!

                                                                                                                                           M.R.Š.