Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

EVROPA BEZ POKRIĆA

Evropa je otišla na samit u Sofiji po političku mudrost a vratila se, politički, još gluplja. Balkan je vjekovima bio za Zapad, tampon zona, ”sanitetska granica”; da sa Istoka u Evropu, ne bi prodirale kojekakve infekcije; zdravstvene, političke, vjerske, rasne. Pritom Evropa se ”inficirala” vlastitim koridorima izvan Balkanskih koje je proizvela porobljivačko-kolonijalna politika Zapada u Aziji i Africi. Tako umjesto Balkanskog nereda uneredila se sama vlastitom nehumanom politikom kolonijalnog izrabljivanja potlačenih, ”nižih”, naroda. ”Niži” sada doslovno terorišu više đe gođ stignu. Zapad plaća ”penale” Istoku i fizički i materijalno jer su enormno visoki izdaci za bezbijednost. Policija vas prati, ili čeka, od metroa do opere. Kad se to dešava na Istoku to Zapad tretira kao demokratski primitivizam a kod sebe kao afirmaciju slobode. Revanš je na svakom koraku.

Zapad više cijeni jedan frižider sandučar za rashlađivanje Coca-cole  iz 80-tih, no osam milenijuma besprekidnog postojanja Damaska, najstarijeg grada na svijetu.  Kad ISIL ruši, u znak svog ”autoriteta”, preuzima odgovornost. Kad Zapad ruši pruzima interes. EU od Balkanskih zemalja traži stalna otvaranja principijelnih poglavlja za pristup Evropskoj zajednici ali Evropa (kao sada u Sofiji) (po)kazuje da nikada nije zatvorila svoja stara ”poglavlja” na Balkanu. Samo do prije jednog vijeka Balkan je bio kolonozovan isključivo od Zapada.

Uostalom, iz Evrope nijesu stizala dobra poglavlja na Balkan i za njega. Iz njene ”civilizacije” su stigla najgora poglavlje u povijesti; Fašizam i Nacizam. Balkan ih je platio milionskimžrtvama, više nego čitav Zapad zajedno. Ex YU (SFRJ) je odigravala takođe tampon zonu između Ista i Vesta, i trajala je (neplanirano), deceniju manje, dok socijalistički Istok nije pao. Onda je Slobodan Milošević uzeo ”banak” vlasti po Zapadnom nalogu i deceniju i po kasapio zemlju. Bio je njihov povjerenik i kao kakav latinoamerički diktator vladao svim i svačim. Zašto?

Kad je SFRJ, kao ”tampon zona” riknula prije vakta, jedini integrativni i najmoćniji tampon faktor je bilo Srpstvo, bezmalo od Skoplja do Zagreba. Dok nije pao Berlinski zid, Miloševiću je sve bilo dopušteno (samo da igra tampon zonu); ”svi Srbi u jednoj državi”, ”Hrvate za kravate”, ”da bije Turke na buljuke”, ”nož-žica-Srbrenica”.  Kad je zatvorio poglavlje zatvorili su ga u Hag… Od tada se otvaraju poglavlja na zatvorenom Balkanu. Danas, mini diktatori, ogrezli u poroke Miloševićevog zemana, vladaju ’’do jedne ure’’, po istom receptu po kome je Sloba savladan. Izigravao je moćnika a odigrao marionetu.

Ovako rascjepkani Balkan sa marionetskim vladarima bi konačno mogao, iz nemoći, da olabavi svoje rampe i otvori koridore za prodor i istočnih interesa i istočnih migracija za Zapad ’’bez granica’’ što bi moglo da mu vrati romantični  atribut ”divljeg” Zapada, divljijeg od Bliskog Istoka.

P.S. Ako budućnost Balakana nije Evropska  onda bi budućnost Evrope mogla biti balkanskija od Balkana.

                                                                                                                               Mihailo Radojičić Šok

thumbnail_h_1334160191_2523642_f356f14a50 (1) (1)