Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

DOMAĆI ZADATAK

MUJO I HASO

Novine su objavile sliku dva lika koji śede na prvim śedištima nekog boljeg automobila. Jedan ka šofer drugi ka suvozač. Vozaču vidimo brkove s bližom okolinom. Suvozaču pola lica. U ovoj priči šofer je glavni lik ali ni suvozač nije sporedni. O šoferu koga ćemo nazvati Mujo znamo ponešto a o suvozaču koga ćemo nazvati Haso znamo koliko o Muju i Hasu zajedno. Fotografija je napravljena sa aparatom za početnike pa je sva mutna, ali se dobro vidi ko je ko i ko je s kim. Po receptu ruskih tajkuna ova dva tipa su se sastali u ’’najsigurnijem’’ mjestu na zemlji, u kolima, da nešto obave. Kako je fotografija mrtva slika, ne znamo da li govore, da li su govorili, ili su se dogovorili.  

47a4b4492bc31baffc464309ba5828a9

Iz ove priče se vidi da novine pojma nemaju o čemu se radi ali su iz ’’pouzdanih izvora’’, preko mutne slike, saznali o čemu je riječ. Mujo traži od Hasa veliku svotu novca da mu preko pravosuđa obezbijedi veliku slobodu. Haso pristaje i stvar izlazi u javnost.

 U ovoj priči nema ni Mujovih gluposti ni Hasovih naivnosti pa ništa ne izgleda smiješno. Ali je smiješno što su oba činioca ove radnje bili u službi ove države koja ’’drži’’ više do lopova no do pravde. Jedan je bio visoko u politici, drugi povisoko u bezbijednosti i oba rade isto. Sva priča funkcioniše ka bajka; kukala ti majka ko je sve u ovoj zemlji čoek od povjerenja.

Bio jednom jedan Mujo i od svakoga ko je bio ka Haso uzima je pare. Mujo je bio poznat vlasti, ili još grđe, vršio je vlast, a Haso je bio jedan od šefova partije koja vrši izvršnu vlast. Moglo bi se zaključiti da ti  takvi, lako dolaze do para i da im para nema među ostalima. Međutim nije tako. Oni su upareni. Sve par do para vlada i vara. Šou u kome niko nije ni prav ni zdrav. I tu počinje iživljavanje. Bačena je spica u javnost. Narod se pita, štampa se pita, pravda se pita; otkud Hasu toliko para (manje od miliona) da plati  toliko Muja… A svi govore da je stomilonski kriminal u pitanju.

 Ovo nijesu tv Parovi, kojih ima koliko ih ima i ne može ih biti ni manje ni više… Ovi se pare i razmnožavaju iz istog legla a javnost se okomila samo na Muja i Hasa. Javnost se vješto navuče na ovu bruku a onda se navlakači povuku na parenje… Dok ih neko ne raspari Borbi ovoj kraja biti neće do istrage naše ili njine.

                                                                                                                  Zapisi Nepismenog Pisca