Ko na Prču ak' i malo stoji više vidi no onaj pod Prčom!

CRNOJEVIĆI I CRNOGORCI

Obraćanje Branka Banje Kaluđerovića povodom osvještavanja hrama Svetog Ivana Crnijevića za koji je postavio kamen temeljac.

Koliko ove interesuje državu i narod niko se ne pojavi pa makar iz treće lige ili opozicije na osvještavanje ovog svetog hrama na Cetinje. Zamislite koliko smo slobodni kad ni jedno glasilo nije prenijelo da sam bio tamo, a da ne pričamo o govoru đe su bile prisutne sve medijske “JAVNE” kuće! Koliko su slobodni mediji i koliko su u službi naroda toliko nam je i SVIJETLA majska zora! Eto, koristim priliku da Vama koji ste na ovom portalu pružim priliku da pročitate moje obraćanje koje je izgleda nekome dobro zasmetalo!

Dragi prijatelji i uvaženi gosti,
Evo nas je danas okupio na ovu svečanost Crnogorski vladar i osnivač naše crkve i Cetinja Sveti Ivan Crnojević. Trebalo nam je više od 500 godina da shvatimo i priznamo zasluge ovoga velikana i da mu podignemo hram u njegovu čast. Dragi prijatelji, Ja kao potomak vladike i vladara Crnogorskog Save Kaluđerovića – Očinića nikako ne mogah da shvatim i primim k’srcu sahranu naših velikih vladika koja se obavila prije neki dan bez nas njihovih potomaka i bez iđe ikoga. Danas je lijepo biti dio ovog skupa, ali mnogo bi ljepše bilo da smo se okupili ispred njegove kuće, njegovog manastira. Našeg Crnogorskog, našeg Cetinjskog manastira. Najvjerovatnije da će tu počast nekad imati baš oni, a tako to uvijek i biva u životu, koji rekoše 6. oktobra, 2013. godine kada smo postavljali kamen temeljac za ovaj sveti hram, da smo svi mi okupljeni toga dana u Lovćenskoj ulici bačili neki krš u neku rupu! Sramotna i opasna poruka sa najviše državne adrese! Nego ETO, svakome na ČAST!

crkva_sv_ivan_crnojevic_cetinje200kb

GOSPODO!

Vakat je, a mislim da je i današnji dan pravi datum da se Mi, dobri ljudi baš na ovom mjestu i ovim povodom priśetimo i odamo poštu onima koji nijesu više među nama, ali nijesu nikada umrli u našim dušama i srcima. NE MOGU I NE SMIJU NIKAD BIT ZABORAVLJENI: Bobo, Petko, Pero, Điko, Mujo, Ilija i Dušan Martinović, čiko Vojo Nikčević, profesor Dragoje Živković, profesor Dušan Gvozdenović, advokat Branko Nikač, veliki Vojo Rašović, doktor Radoš Rotković, Miško Dušanov Martinović i plejada nezaboravnih pionira za vraćanje autokefalnosti našoj crkvi iz devedesetih, koji su sa nama i blaženo počivšim vladikom Antonijem ugradili sebe u temelje Crne Gore, Crnogorske crkve i ove DANAS za nas, i  sve dobre ljude najveće crnogorske svetinje! Kao Cetinjanin kome je pripala čast da u ime svih Crnogoraca postavi kamen temeljac za ovaj božji hram izražavam poštovanje i zahvalnost prema svim dobrotvorima koji svojim prilozima pomogoše njegovu izgradnju i podijeliše sa nama ovaj častan teret i radost što ostvarismo naše zajedničke želje za podizanjem ove svetinje. Prijestonice veliko Ti hvala! Bez Vas i Vaše podrške ova istorijska kuća ne bi danas bila osvještana. Temelji ovoga svetoga HRAMA su postavljeni na našoj zemlji Cetinjskoj! Posebno sam počastvovan bratskim činom naše iseljene braće u Ameriku, koji bez obzira na vjeru uzidaše svojim prilogom i sebe u ovaj naš zajednički dom. Oni doniraše ZVONO za ovaj SVETI HRAM! Koliko je iskrena njihova ljubav prema Crnoj Gori nećete vjerovati dragi naši prijatelji!! Simbolično kao božije priviđenje prilikom postavljanja ZVONA iznad ove naše svetinje je nadletio SURI ORO. Napravio tri kruga, što je božji pozdrav za njihovu veliku ljubav prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi i njihovoj jedinoj domovini, našoj Crnoj Gori. Najveću zahvalnost dugujemo preduzećima iz Titograda Master inžinjeringu i BEMAXU, kao glavnim darodavcima i donatorima koji sagradiše ovaj divni hram posvećen Svetom Ivanu Crnojeviću, a koji za uloženo dobročinstvo ne očekuju ni izraze zahvalnosti ni podizanje spomenika već svoj čin tumače samo kao sjećanje na sve generacije koje uzidaše sebe u Slavu i Čast Crne Gore.

Dragi Prijatelji,
Osluškujemo glas naših predaka koji nam poručuju da glasno i jasno kažemo danas sa ovoga svetoga skupa onima koji ne čuju i koji ne žele da čuju, da više otvore vrata slobode svim ljudima koji žele da se u bratskoj ljubavi sastaju na ovom, i svakom drugom svetom mjestu u Crnoj Gori i iskreno pomole Bogu.

Dragi Vladika Mihailo,
Naša zajednička želja je da poživiš još mnogo godina među nama i da svi mi sa tobom ostvarimo naše želje za ispunjenje svih prava Svete Crnogorske Pravoslavne Crkve!
Ž I V J E L I !

hqdefault

Cetinje, Branko Banja Kaluđerović